C.Î. ”Grape - Line”

 Viorel Bezman este unul din tinerii care au rămas acasă, în satul Manta, raionul Cahul. Nu a lucrat niciodată în străinătate preferând să inițieze o afacere în agricultură. Deși a făcut studii în domeniul jurisprudenței a revenit la pasiunea din copilărie - agricultura. Pentru ași spori șansele de reușită în afacerile agricole s-a asociat cu alți 5 membri în cooperativa ”Grape Line”. În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, membrii cooperativei au contractat un credit preferențial de 58 mii euro pentru a definitivarea construcției și dotării casei de ambalare și păstrare a strugurilor. Valoarea totală a investițiilor ajungând la 175 mii euro. 

 Rata dobânzii atractivă și posibilitatea de a contracta împrumuturi pe o perioadă de până la 10 ani cu o perioadă de grație de 4 ani sunt factorii care influențează decizia horticultorilor de a beneficia de asistența acordată prin intermediul Proiectului ”Livada Moldovei”.  Facilitățile acordate de Guvernul Republicii Moldova în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” catalizează procurarea unor utilaje de ultimă generație.

  Viorel Bezman, Administrator C.Î. ”Grape - Line”: ”Cooperativa noastră este compusă din 6 membri, 4 Gospodării Țărănești și două SRL-uri. Practic, toți membrii cooperativei cultivă struguri de masă. Câțiva membri cultivă și piersici, prune, cireșe. Ne-am propus împreună să construim o hală dotată cu linie de sortare și ambalare și frigorifer. Din păcate, banii de care dispuneam nu erau suficienți și am decis să apelăm la creditele oferite în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”. Am împrumutat 58 mii euro

 Scutirile la plata TVA și a taxelor vamale sunt apreciate pe măsură de beneficiari.

 Viorel Bezman, Administrator C.Î. ”Grape - Line”: ”Scutirile la plata Taxei pe Valoarea Adăugată și a taxelor vamale ne-au permis să economisim sume de bani considerabile. Vom utiliza în frigorifer tratarea cu sulf a strugurilor de masă și a fructelor. Am cumpărat utilaje de ultimă generație ce ne permit să facem aceste tratări care ajută la conservarea strugurilor, inofensive pentru sănătatea consumatorilor. Din păcate, la noi mai există producători care utilizează sulful în exces și nu fac aerisirea camerelor de păstrare după tratare. Pentru noi acest lucru este inadmisibil pentru preferăm să aplicăm cele mai noi tehnologii europene. Am fost în o serie de vizite de studiu în străinătate de unde am preluat experiențele pozitive ale colegilor din UE. Pot să spun că acum intermediarii care câștigau mai mult decât noi, producătorii nu mai au șanse să impună prețuri speculative la strugurii de masă și fructele pe care le cultivă membrii cooperativei noastre.” Aspirațiile membrilor cooperativei ”Grape Line” care au înțeles că puterea e în asociere sunt foarte clare – prin achiziționarea utilajelor performante și utilizarea diverselor tehnologii moderne care corespund standardelor de calitate europene să cucerească piețele de desfacere de alternativă.