Radu Mistreanu: Sperăm să ajungem să exportăm și în UE

SUA, Germania, Marea Britanie și multe alte zeci de țări din care unii moldoveni au ales să se întoarcă acasă, pentru a se stabili aici definitiv, ocupă tot mai mult spațiu pe mapamond.

Printre aceștia se numără și Radu Mistreanu, tânărul care acum 4 ani a decis să investească în agricultură, pentru a nu fi nevoit să plece din nou peste hotare.

„Totul a început de la plantarea unor soiuri italiene de cireș. De fapt, eram sigur că-mi doresc să fac ceva, însă nu știam exact ce. Un prieten mi-a propus să plantez cireș și uite-așa am ajuns să am deja o livadă de 4 ani și una tânără, pe care urmează să „o pun pe picioare” cum se cuvine”, a menționat pentru Agrobiznes Radu Mistreanu.

Acesta privește optimist în viitor: pentru pomii tineri și-ar dori să instaleze sistemul de suport, poate chiar antiploaie, să procure o stropitoare modernă, un tractor, iar la intrare în livadă și-a ochit deja un locușor tocmai bun pentru un depozit frigorific.

„Planuri avem multe. Mai întâi, dorim să instalăm suport pentru livada tânără, dar ne gândim și la o cameră de prerăcire – este foarte necesară pentru cireșile abia recoltate. Acestea trebuie răcite imediat, nu pot fi lăsate mai mult de două ore, dar și păstrate corespunzător. Mai ales că, am ales soiuri bune, solicitate pe mai multe piețe, inclusiv UE, calitatea cărora nu trebuie s-o neglijăm”.

Întrebat dacă nu și-a pierdut entuziasmul, Radu susține că afacerea sa este abia la început de drum.

„Dorință de a ne dezvolta este..și e foarte mare, totul se limitează la bani. Am mers în SUA, banii câștigați i-am investit în livezi, însă oricum nu-mi ajungeau. Am început a căuta opțiuni, până nu am dat de proiectul Livada Moldovei. Sincer să vă spun, a fost ca o gură de aer. Am luat un credit în valoare de 20 de mii de euro, am săpat un bazin, am instalat sistemul de irigare, adică tot ceea de ce aveam nevoie. Am depus pentru subvenții, inclusiv și pentru dobândă – care mi-a fost acoperită 100% de subvenții. La planurile care le avem, la sigur revenim la Livada Moldovei”.

În următorii 5 ani, Radu planifică să înființeze și o livadă de cais. La moment, cireșile sunt exportate pe piața rusă, însă agricultorul cunoaște foarte bine asupra la ce ar mai trebui să lucreze pentru a se lansa și pe alte piețe.

„Nu avem linie de calibrare, ambalajul nu corespunde, adică, în principiu, nu avem dezvoltată partea post-recoltă. Totodată, trebuie să cunoști limba. În acest an, chiar dacă au fost livezile afectate, oferta de cireși pe piață este mare. Pentru a exporta direct, avem nevoie de cantități mai mari, în acest sens, ne gândim la varianta de a coopera cu alți producători. Aș dori să ajungemsă exportăm și pe piața UE, însă înțelegem că este foarte dificil, dar vedem, realizările mari, pornesc de la planuri mici”.

Radu Mistreanu susține că, pe lângă satisfacția pe care o are atunci când vede cum se dezvoltă afacerea, o și mai mare remunerare pentru el este faptul că a reușit să creeze mai multe locuri de muncă în regiune, astfel, asigurând mai mulți oameni cu o sursă de venit.

„Dacă poți să contribui cu ceva la bunăstarea oamenilor, trebuie s-o faci. Afacerile în agricultură, pe lângă riscuri, sunt absolut necesare la noi, unde oamenii datorită agriculturii au de lucru și, respectiv, au o sursă de existență. Mă bucur că noi suntem susținuți datorită proiectelor cum ar fi Livada Moldovei și, la rândul nostru, putem oferi sprijin cuiva”, a conchis Radu Mistreanu.

Sursa: Agrobiznes