Sistemele moderne pot proteja livezile de calamități în proporție de peste 90 la sută

Sistemele moderne pot proteja livezile de calamități în proporție de peste 90% – Nicolae Pascal, beneficiar al Proiectului ”Livada Moldovei”

Ultimii ani demonstrează încă o dată cât de importante sunt investițiile în agricultură, în special în horticultură. Seceta, înghețurile, ploile cu grindină sau cele înregistrate în perioada de recoltare a fructelor provoacă pierderi esențiale. Unii producători însă, se pare că au găsit „ac de cojoc” pentru fiecare.

Un exemplu ar fi Nicolae Pascal, care de peste două decenii este implicat în agricultură, iar succesele înregistrate de compania Prodcar, pe care o administrează, confirmă că toate eforturile nu sunt făcute în zadar. Sistemul antigrindină, antiploaie, de irigare, dar și, mai nou, antiîngheț își fac rând pe rând apariția în cadrul întreprinderii.

„Doar în ultimii doi ani pagubele produse de grindină au fost foarte mari, chiar și aseară au fost ploi cu grindină în regiunea noastră. Dacă nu aș avea sistemul instalat, aș pierde circa 80-90% din recoltă. Astfel, pe aproape 60% din suprafețe am instalat sistemul antigrindină: pentru livezile de măr – 30 de hectare, iar pentru cireș pe 12 hectare sunt instalate acum. Acestea sunt principalele culturi ce ne asigură profit. Schimbările climaterice sunt din ce în ce mai evidente, iar noi trebuie să facem față acestora”, a menționat pentru Agrobiznes Nicolae Pascal.

Livezile de prun și cais nu sunt protejate, însă nici profitul generat de acestea nu este atât de mare, susține producătorul.

Următoarea investiție făcută de Nicolae Pascal a fost în scopul protejării plantației de cireș de ploi, care, de altfel, pot afecta esențial calitatea recoltei. Fructele sunt exportate cu succes an de an pe piețele tradiționale, dar și țări precum Italia doresc să stabilească parteneriate cu producătorii autohtoni, astfel Nicolae Pascal a făcut investiția fără a sta la îndoială.

„Cele 12 hectare de livadă de cireș vor fi protejate atât de sistemul antigrindină, cât și antiploaie. Chiar dacă nu putem fi siguri 100% în reușita recoltei, 90% din aceasta o putem asigura prin implementarea tehnologiilor moderne. Cireșile sunt foarte solicitate pe piața externă. În acest an și cumpărători din Italia doresc să stabilească contracte, însă atâta timp cât nu avem instalate sistemele, nu ne grăbim cu semnarea contractelor. Am ales să plantez și un soi de cireș deosebit Final 12.1, cu drept de autor. Chiar dacă nu voi beneficia de subvenții, acesta este destinat pieței europene și are un preț pe măsură. Sper să reușim”.

Per hectar, investițiile făcute la instalarea sistemului antigrindină în livezile de măr sunt de circa 10-12 mii de euro, iar pentru cireș ambele sisteme ar costa circa 30-40 de mii de euro. Nicolae Pascal a făcut față cheltuielilor inclusiv datorită suportului Proiectului Livada Moldovei, beneficiind de un credit în valoare de 124 de mii de euro.

„Nu putem să stăm pe loc atunci când toți se schimbă, mai ales că aceste schimbări sunt absolut necesare. Proiectul Livada Moldovei a fost foarte binevenit în acest sens. Am redus esențial o parte din cheltuieli datorită facilităților acestuia. Plus, condițiile de creditare sunt extrem de avantajoase. Planific să recuperez investițiile făcute în circa 4 ani în care vor fi obținute recoltele”.

Planurile de viitor țin de instalarea sistemelor de protecție împotriva calamităților naturale în toate plantațiile multianuale, iar unul din obiective în acest sens este și instalarea sistemului antiîngheț.

„Planificăm să instalăm sistemul antiîngheț prin aspersiune, însă o vom face atunci când livezile recent plantate vor intra pe rod. Cred că, este unica metodă viabilă de protecție pe suprafețe mari. Restul metodelor nu sunt eficiente. Stratul de gheață ce se formează pe organele florifere, datorită apei fin dispersate, îi protejează eficient. Costurile ar fi de circa 3 mii de euro per hectar. Protejând plantația de îngheț, grindină, secetă și ploi, sunt sigur circa 90% de reușita recoltei. Planificăm să instalăm și o linie de prerăcire de capacități mari, destinată cireșilor. Avem de muncit mult, dacă stăm pe loc nu se schimbă nimic”.

Amintim că, unii producători din țară în condițiile acestui an au înregistrat pierderi importante provocate de calamități naturale, iar o soluție viabilă și durabilă ar fi implementarea tehnologiilor moderne.

Sursa: Agrobiznes