100 mii euro sunt investiți pentru construirea unei sere didactice la Colegiul Agroindustrial Ungheni

Sera, cu o suprafață de 320 m2, este edificată în cadrul unui amplu proiect investițional implementat în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”.

Sera va fi echipată cu toate echipamentele necesare pentru a crea un microclimat optim pentru cultivarea plantelor folosind metode intensive. De asemenea, va fi instalat un computer care va analiza toți parametrii climatici și va controla toate sistemele din seră. Sera va mai fi echipată cu sisteme de creștere hidroponice de ultimă generație, precum și cu un sistem eficient cu pat ridicat.

Randamentul sistemelor hidroponice ce vor fi instalate este de 20 de ori mai mare decât cultivarea în sol. Utilizarea apei este cu 70% mai mică decât în ​​agricultura tradițională, deoarece apa circulă într-un circuit închis. Ciclul de creștere al plantelor este de 2 ori mai rapid decât în ​​agricultura tradițională.

Elevii Colegiului Agroindustrial Ungheni, vor putea cultiva: roșii, castraveți, ardei, vinete etc.  Plantele vor fi alimentate prin sistemul de irigare prin picurare. Randamentul în astfel de sisteme poate fi de 2-4 ori mai mare decât în agricultura tradițională.

Sera va fi dotată și cu un sistem cu jgheaburi pentru căpșuni – sistem în care căpșunile cresc în tăvi speciale umplute cu diferite tipuri de substraturi. Planta primește nutriție prin irigare prin picurare. Randamentul în astfel de sisteme este de 2-3 ori mai mare decât agricultura tradițională.

Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. În cadrul acestuia au fost planificate pentru investiții în reabilitarea și dotarea instituțiilor educaționale și de cercetare cu profil horticol circa 12 milioane de Euro.

The newest additions to the Mulvihill garden include three large raised beds and a drip irrigation system. SUSAN MULVIHILL Special to The Spokesman-Review