28 milioane  euro  pentru dezvoltarea sectorului zootehnic și al cultivării cerealelor  

Urmare a acordului Băncii Europene de Investiții, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat extinderea eligibilității proiectelor investiționale ce pot fi finanțate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Astfel,  cultivatorii de cereale și agenții economici cu activități în domeniul zootehnic, vor putea obține credite preferențiale.

Valoarea totală a investițiilor realizate în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” este de aproape 188 milioane euro. Au fost finanțate 530 de proiecte și acordate credite de aproape 92 milioane euro. Pentru dezvoltarea sectorului zootehnic și a cultivării cerealelor vor fi puse la dispoziția agricultorilor 28 milioane  euro.

 În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: ”Energbank”, ”OTPbank”, ”Procredit Bank”, ”Comerțbank”, ”Banca Comercială Română Chișinău”, ”MAIB”, ”Victoriabank”, ”Moldindconbank” și ”Fincombank”.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor.

Urmare a aprobării acestei extinderi, prin intermediul proiectului ”Livada Moldovei”, vor putea fi sprijinite investiții nu doar în sectorul horticol dar și  în celelalte ramuri agricole cum ar fi zootehnia și cultivarea cerealelor.  În acest fel, toate activitățile agricole și cele din industria conexă, cu excepția cultivării și procesării tutunului, vor fi eligibile pentru finanțare.

În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova investește  în reabilitarea agriculturii 120 milioane Euro. Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană  de Investiții. Proiectul este implementat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Pentru mai multe informații contactați: 022 26 09 03/ 022 100 900