3 ha de livadă au fost plantate la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi

Plantarea lotului didactico – demonstrativ de livadă, cu suprafața de 3 ha, a fost realizată cu suportul proiectului ”Livada Moldovei”. În cadrul orelor practice, elevii și cadrele didactice au plantat caiși, cireși, vișini și meri de soiuri târzii. În acest fel, horticultorii începători vor putea participa la toate etapele agrotehnice de îngrijire a plantației fructifere.  În cadrul proiectului, au fost achiziționate mașini și utilaj horticol pentru prelucrarea și îngrijirea livezii. Pentru a monitoriza aplicarea promptă a tratărilor necesare, în livadă a fost montată și o stație meteo. Este în proces de plantare și o fâșie forestieră de protecție ce va combate eroziunea solului.

La prima etapă de implementare a proiectului investițional au fost  realizate lucrările de asamblare și montare a mobilierului în căminul numărul 8 de la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi. În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, căminul în care locuiesc 100 de elevi și profesori ai colegiului, este dotat cu: paturi, dulapuri, etajere, mașini de spălat haine, frigidere, aragaze, hote, uscătoare pentru haine și toate uneltele și consumabilele necesare pentru întreținerea curățeniei. Elevii și profesorii colegiului beneficiază de condiții de trai conforme standardelor UE și evită să facă naveta zilnică în localități situate la 20 – 25 de km. Costul total al bunurilor procurate este de circa 110 mii Euro.

Cu suportul Proiectului ”Livada Moldovei”, la Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi urmează a fi construită o stațiune de procesare a producției  horticole și mentenanța a utilajelor agricole (aprox.812 m2) în incinta căreia vor fi create „Laboratorul de sortare și ambalare a produselor horticole” și „Laboratorul de reparație și mentenanță a utilajului agricol”. Laboratoarele vor fi dotate cu utilaje, echipamente și accesorii pentru a asigura bina desfășurare a procesului educațional.

Conceptul Laboratorului pentru lucrări practice este finalizat deja urmând să fie organizate tenderele de achiziție a bunurilor și serviciilor de construcție, astfel încât, proiectul investițional să fie finalizat către sfârșitul anului 2023. La Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi își fac studiile cca 500 elevi, viitori specialiști in agronomie, mecanica agricolă, electrificarea agriculturii si alte domenii de o mare importanta pentru tara noastră.

Pentru modernizarea Colegiului Tehnic Agricol din Svetlâi sunt investiți, în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” peste 1 milion 163 mii euro.
Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. În cadrul acestuia sunt investite în reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare cu profil horticol circa 12 milioane de Euro.