Investind substanțial în plantații moderne cu soiuri solicitate pe piață, unii producători preferă să-și protejeze recoltele de intemperii instalând sisteme de protecție, cum ar fi sistemul antigrindină.
Acesta s-a dovedit a fi extrem de necesar mai ales în acest sezon, în condițiile în care primele precipitații cu grindină au fost înregistrate chiar în luna aprilie. Despre principalele aspecte de care trebuie să țineți cont dacă doriți să faceți o astfel de investiție, aflați în acest articol.
Ce caracteristici trebuie să aibă plasa anti-grindină?
Ținând cont de particularitățile fenomenului grindina, trebuie să țineți cont de:
plasa trebuie să aibă o masă de minim 48g/m2, iar grosimea firelor de 0,32 mm, HDPE 100% și cu dimensiunea ochiului 8,5×2,8 mm;
marginile și mijlocul plasei să fie întărită, adică să aibă țesătura mai deasă, mai ales în locul unde se amplasează plachetele;
lățimea plasei se stabilește în dependență de lățimea rândurilor. Spre exemplu, la măr dacă distanța dintre rânduri este de 3,2 m, atunci lățimea recomandată pentru plasă este de 3,6 m;
recomandabil este ca plasa să acopere aproape în totalitate pomii din ultimul rând amplasat la marginea parcelei, în acest mod reducând riscul ca aceștia să fie afectați de grindină;
Totodată, suportul instalat în livezi trebuie să fie adaptat pentru plasa antigrindină. De aceea, trebuie din start să analizați aceste aspecte (la înființarea livezilor), pentru a evita cheltuielile suplimentare făcute la schimbarea stâlpilor. Mai bine ca producătorii să opteze pentru stâlpi mai înalți cu circa 1,5 m (4,5…4,7 m pentru livezile de măr, 5…5,5 m pentru cireș) și materiale de calitate, care să reziste la greutatea plasei și grindinei, explică Eugeniu Gudumac, expert în horticultură.
Fermierii care au optat pentru plasa antigrindină, susțin că investițiile făcute se recuperează chiar și într-un an, dacă sunt înregistrate ploi cu grindină similare celor din acest sezon, în condițiile în care pagubele produse sunt foarte mari.
„Plasa anti-grindină a fost instalată pe 6 hectare de viță de vie pe sistemul Pergola. Precipitațiile cu grindină din data de 1 mai ar fi făcut prăpăd în plantație, poate doar din ochii dorminzi ar mai fi rămas ceva, dar pierderile ar fi fost enorme. În anul 2017, grindina mi-a distrus 99% din plantația de viță de vie, dintre care 7 hectare le-a culcat la pământ. Recomand tuturor fermierilor să aleagă acest sistem”, explică Mihai Leșan, fermier.
Important! Pentru ca sistemul instalat să fie rezistent, aceasta nu trebuie instalat pe o parcelă prea mare, deoarece va necesita ancorare suplimentară. Este bine să țineți cont de aceste aspecte la înființarea plantației.
!!Optați pentru companii cu experiență în domeniu, analizați bine ofertele existente pe piață. Investițiile făcute la instalarea sistemului sunt destul de mari, astfel, este recomandat să alegeți materiale de calitate.
Plasa antigrindină poate fi instalată indiferent de vârsta plantației, însă trebuie să fie instalat sistemul de suport și ancorarea corectă.
Avantajele plasei antigrindină:
protejează de grindină;
contribuie la colorarea uniformă a fructelor;
reduce esențial riscurile arsurilor solare provocate pe fructe;
influențează dezvoltarea plantelor;
dacă este deschisă în perioada înghețurilor de revenire, reduce riscul afectării pomilor;
„Un alt aspect important este culoarea plasei antigrindină. Plasa de culori diferite are și proprietăți diferite, grad diferit de umbrire, respectiv, și prețurile diferă. De aceea, fermierii nu ar trebui să se orienteze spre anumite costuri, ci să consulte specialiștii pentru a-și forma o părere corectă. Plasele de culori închise au un grad de umbrire mai înalt de până la 15-18%”, specifică Eugeniu Gudumac.
Culorile plasei:
neagră;
gri;
alba-Crystal;
verde;
roșie;
galbenă.
„Plasa de culoare închisă are o durata de exploatare mai mare, cea deschisă mai redusă, cu circa 5 ani. Acest lucru poate fi lămurit prin faptul că pentru a obține plasa de culoare deschisă, materia primă este supusă anumitor procese, care reduc durabilitatea, respectiv perioada de exploatare”.
Perioada de exploatare a plasei antigrindină, în cazul respectării recomandărilor specialiștilor, este de până la 15 ani.
Majoritatea producătorilor optează pentru plasă de culoare închisă. Plasa de culoare deschisă este recomandată pentru zonele unde este insuficientă lumină solară, însă în condițiile țării noastre aceasta nu este necesară.
„Recomand plasa de culoare închisă, aceasta are un grad mai înalt de umbrire și protejează fructele de arsura solară. Pentru soiurile cum ar fi Golden Delicious plasa de asigură o colorație uniformă a fructelor și nu apare obrajorul roșu”, explică Eugen Gudumac.
Costurile:
Costurile totale făcute la instalarea plasei antigrindină variază foarte mult în dependență de condițiile pe care le au producătorii în livadă. În medie, potrivit producătorilor, costurile ar fi de circa 10 mii de euro per hectar, însă, diferă foarte mult în dependență de:
dacă este sau nu adaptat sistemul de susținere pentru sistemul antigrindină;
culoarea și calitatea plasei;
particularitățile plantației.
„Per hectar, investițiile făcute la instalarea sistemului antigrindină în livezile de măr în cazul meu sunt de circa 10-12 mii de euro, iar pentru cireș sistemul antigrindină și antiploaie ar costa circa 30-40 de mii de euro. Pentru a-mi acoperi o parte din cheltuieli, am beneficiat de suportul Proiectului Livada Moldovei, solicitând un credit în valoare de 124 de mii de euro pentru instalarea sistemului antigrindină și antiploaie în livada de cireș”, ne-a spus Nicolae Pascal.
Important! Pentru a fi rezistentă, plasa antigrindină se instalează pe suport cu ancorare foarte bună laterală. La necesitate, stâlpii marginali sunt înlocuiți cu stâlpi mai mari.
Instituții și proiecte de la care puteți beneficia de suport:
Subvenții AIPA
În cadrul Submăsurii 1.2 suprafaţa minimă indivizibilă eligibilă pentru înfiinţarea plantaţiilor multianuale în cadrul prezentei submăsuri este de 0,5 ha, iar suprafaţa maximă anuală eligibilă – 25 ha.
Pentru echipament antigrindină nou, achiziţionat în perioada a doi ani precedenţi celui de subvenţionare, inclusiv în rate, şi dat în exploatare începând cu data de 1 noiembrie a anului precedent se subvenționează 50% din valoarea echipamentului. Subvenţia se va calcula după achitarea ultimei rate şi trecerea în proprietate a echipamentului antigrindină, dar nu mai mult de 100 mii lei/ha;
Suportul Proiectului Livada Moldovei
În cadrul proiectului puteți beneficia de creditare în condiții avantajoase, scutirea de taxa TVA, consultanța specialiștilor din sector, dar și alte facilități.
Potrivit datelor AIPA, anul trecut, fermierii din țară au solicitat subvenții pentru a instala sistemul antigrindină și antiploaie pe suprafața de 95 de hectare.
Sursa: Agrobiznes