În pofida dificultăților economice legate de pandemia de Covid 19 și conflictul armat din țara vecină, SRL ”Monicol” a investit circa 400 mii euro pentru construirea și dotarea unei stații de epurare a apelor reziduale. Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei” a fost contractat un credit preferențial, de peste 182 mii euro. Compania exportă nuci și fructe uscate în UE, SUA, Marea Britanie și mai nou în Japonia. Circa 60 la sută din produsele exportate dețin certificate internaționale BIO. Volumul exporturilor variază între 1500 – 3000 de tone de nuci și 600 tone de prune, anual. Întreprinderea a ajuns să asigure 250 locuri de muncă și planifică să extindă numărul de angajați care să îngrijească plantațiile de nuci și prune dar să și participe la procesarea produselor.
Credo-ul companiei este: producem responsabil, cu aplecare pentru sănătatea consumatorilor și cu grijă pentru mediu.
Carmina Vicol, Administrator SRL ”Monicol” :”Decizia de a investi în acest sistem de purificare a apelor reziduale a fost una firească pentru compania noastră. Activăm în satul Nimoreni de mai mulți ani și ne simțim responsabili pentru viitorul acestei localități și implicit viitorul copiilor noștri. Abordăm strategia zero deșeuri și valorificăm toate rezidirile rămase, rezultate în urma procesului tehnologic. Coaja de nuci și sâmburii de fructe sunt valorificate în calitate de combustibil. Apa utilizată în procesul tehnologic este purificată conform standardelor europene. Stația de epurare construită de noi a fost o provocare pentru că a trebuit să identificăm tehnologia cea mai eficientă și prestatorii de servicii care erau capabili să execute construcția. Am făcut și foarte multe drumuri pentru obținerea avizelor și aprobărilor emise de organele de control.”
Capacitatea de procesare a stației de epurare a apelor uzate este suficientă pentru a asigura necesitățile întreprinderii aflată în plină dezvoltare.
Carmina Vicol, Administrator SRL ”Monicol” :”Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei” am fost scutiți de plata TVA și a taxelor vamale, la procurarea utilajelor necesare pentru stația de epurare. Alegerea soluției tehnologice a fost dificilă. Am consultat producători locali și din spațiul CSI. Până la urmă am decis să apelăm la tehnologiile europene de epurare cu bacterii, tehnologii ce ne asigură filtrarea perfectă a apei. Recomandăm și celorlalți agenți economici să investească în așa sisteme. Acum ne aliniem la directivele europene ce țin de mediu. Și partenerii europeni care cumpără produsele noastre verifică minuțios inclusiv și impactul întreprinderii asupra mediului ambiant. Până la urmă, orice om ce ține la țara lui, la pământul lui, trebuie să fie responsabil pentru impactul de mediu al activității lui.”
„Livada Moldovei” este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul Republicii Moldova. Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. În cadrul Proiectului sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor.
.