Gheorghe Rusu, administratorul SRL ”Vardan-Agro” este horticultor de o viață. În 1998 și-a înființat propria afacere în domeniul horticol și a ajuns în acest răstimp să gestioneze 65 hectare de plantații de măr și 9,6 hectare de livadă de vișin. Din experiență proprie și a colegilor a înțeles că nu poate fi fiabilă și viabilă o afacere în domeniul horticulturii dacă nu sunt aplicate toate mijloacele de protecție cum ar fi plase anti-grindină, sistemele anti- îngheț și desigur sistemele de irigare. A fost unul din primii agricultori din țara noastră care a achiziționat 4 instalații anti-îngheț ce-i asigură protecția plantației de mere și vișin de înghețurile de primăvară devenite din ce în ce mai frecvente. Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei” a contractat un credit preferențial de peste 226 mii euro pentru achiziția instalațiilor anti-îngheț alimentate cu gaze naturale. Împreună cu mai mulți membri ai Asociației ”Moldova – Fruct” a insistat cu demersuri către autorități de a majora subvențiile pentru instalațiile anti-îngheț și a reușit să obțină subvenționarea a 50 la sută din valoarea instalațiilor anti-îngheț.
Sistemele moderne pot proteja livezile de calamități în proporție de peste 90%. Ultimii ani demonstrează încă o dată cât de importante sunt investițiile în agricultură, în special în horticultură. Seceta, înghețurile, ploile cu grindină sau cele înregistrate în perioada de recoltare a fructelor provoacă pierderi esențiale. Unii producători însă, se pare că au găsit „ac de cojoc” pentru fiecare. Un exemplu ar fi Gheorghe Rusu, care de peste trei decenii este implicat în agricultură, iar succesele înregistrate de compania ”Vardan -Agro”, pe care o administrează, confirmă că toate eforturile nu sunt făcute în zadar. Sistemul antigrindină, de irigare, dar și, mai nou, anti- îngheț își fac rând pe rând apariția în cadrul întreprinderii.
Gheorghe Rusu, Administrator SRL ”Vardan – Agro”: ”Toată suprafața poate fi protejată cu ajutorul celor 4 instalații anti-îngheț. Am optat pentru soiuri noi de măr și vișin, căutate de consumatori. Scutirea de plată a taxei pe valoarea adăugată și a taxelor vamale oferită în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” ne-a permis să facem economii substanțiale.”
Desigur, foarte importantă este și implicarea unor specialiști de calitate în domeniul horticol.
Gheorghe Rusu, Administrator SRL ”Vardan – Agro” :”Noi avem angajat la întreprindere un agronom foarte bun care are grijă să fie respectate toate lucrările agro-tehnice și de tratare. În pofida situației dificile cu brațele de muncă calificate încercăm să atragem specialiști buni pentru că nu putem risca să investim fără a ne asigura că vom crește și depozita în frigider doar produse de calitate superioară. Recunosc că sunt foarte bucuros că și fiii mei au îndrăgit agricultura și acum Eduard care a absolvit facultatea de horticultură și Stanislav care face doctoratul în domeniul protecției plantelor îmi sunt de mare ajutor.”
Livada Moldovei” este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul Republicii Moldova. Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. În cadrul Proiectului sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor.