În cadrul proiectului Livada Moldovei, realizat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Băncii Europene de Investiții și implementat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, pentru procurarea porcilor în vederea îngrășării lor, pentru SRL ”Ograda Verde”, a fost acordat un credit preferențial de peste 300 mii euro. Proprietarul a venit cu o contribuție proprie de peste 358 mii euro. Investiția totală de peste 658 mii euro a fost direcționată și pentru modernizarea și dotarea unei ferme de creștere a porcilor. Au fost procurate și instalate sisteme de ultimă generație de climatizare a halelor de producție și de evacuare a deșeurilor. În cadrul proiectului ”Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova a acordat scutiri la plata taxei pe valoare adăugată și a taxelor vamale. Aceste scutiri permit achiziția de tehnologii moderne cu circa 18-27% mai ieftin. Termenul de creditare de până la 10 ani și perioada de grație de până la 4 ani au fost alte avantaje care catalizează investițiile în sectorul zootehnic.
ehnologiile de ultimă generație permit menținerea unei temperaturi constante în halele de producție chiar și în zilele cele mai toride. Temperatura medie de 21-22 grade Celsius, menținută în hale este una perfect potrivită pentru creșterea suinelor. Sistemul de ventilare permite și asigurarea securității fitosanitare a fermei, un lucru deloc de neglijat în contextul epidemiilor de boli specifice porcinelor ce sunt o amenințare permanentă. Pentru a asigura un mediu mai confortabil a fost instalat un sistem de evacuare a dejecțiilor bazat pe diferența de presiune, care implicit permite o utilizare mult mai redusă a apei.
Gorincioi Sergiu, Administrator SRL ”Ograda Verde” :”Am preluat această fermă, construită în 1974 și reconstruită în 1986. Au fost necesare investiții foarte mari pentru a o dota, conform standardelor de calitate europene. Pentru a putea crește 17.000 de porcine anual a trebuit să avem grijă de tot lanțul tehnologic, începând de la utilajele pentru producerea rațiilor furajere, sistemul de ventilare și evacuare a dejecțiilor, dar și bazinele de stocare și procesare a dejecțiilor. Avem 2 bazine de stocare a dejecțiilor în vederea fermentării lor și distribuirii ulterioare în câmp, pentru fertilizarea solului. ”
La fermă sunt crescute suine de rasa Yorkhsire, care sunt importate, deocamdată din Germania. Proprietarii planifică reconstrucția unei hale care să fie utilizată pentru creșterea scroafelor și producție de purcei.
Gorincioi Sergiu, Administrator SRL ”Ograda Verde” :”Consumul de energie electrică este unul foarte mare pentru că utilajele utilizate de noi sunt cele mai performante din Republica Moldova. Din acest motiv intenționăm să dotăm ferma cu panouri fotovoltaice. Am procurat deja utilaje pentru a amenaja un abator pe teritoriul fermei. Acest abator va ne va permite să vindem carnea de porc la un preț mult mai bun decât o facem acum, vânzând porcinele în masă vie. Apreciem contribuția proiectului ”Livada Moldovei” în creșterea afacerii noastre pentru cp scutirea la plata taxei pe valoarea adăugată la procurarea de utilaje face să avem economii de 20 la sută din valoarea investiției.”
Conform datelor statistice, până la criza pestei porcine, Republica Moldova își asigura circa 90 la sută din consumul de carne de porc, inclusiv pentru întreprinderile procesatoare.