A fost debursată transa a IX – a în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”

Valoarea împrumuturilor acordate către 11 beneficiari ai Proiectului ”Livada Moldovei” este de 1,2 Milioane Euro. Investițiile totale se cifrează la circa 2,4 milioane Euro. Cel mai mare împrumut acordat în cadrul tranșei a IX – a este de peste 225 mii euro iar cel mai mic este de circa 25 mii euro.

Investițiile în cadrul celor 11 proiecte investiționale s-au axat, în cadrul a trei 3 proiecte investiționale pe înființarea sau dezvoltarea unor obiecte a infrastructurii post recoltare: frigidere, linii de sortare și calibrare a fructelor etc. Alte 8 proiecte au drept obiectiv înființarea unor plantații de nuci, pomușoare, struguri etc dar și procurarea tehnicii echipamentelor agricole necesare pentru îngrijirea plantațiilor.

Împrumuturile din cadrul tranșei a IX au fost operate în cadrul componentei ”Linia de creditare” a Proiectului ”Livada Moldovei”. Din 11 credite acordate, 7 au fost contractate în moneda națională(MDL) și 4 în Euro.

În cadrul Proiectului sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: BC ”Energbank” SA, BC ”Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA, BC ”Procredit Bank” SA, BC ”Comerțbank” SA și BC ”Banca Comercială Română” SA. Horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasing accesibilă prin intermediul BC ”Mobiasbancă – Groupe Societe Generale ”SA.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,8 – 3,9% pentru credite în Euro și de aproximativ 6-7% pentru creditele în MDL, cu o pronunțată tendință de scădere. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.