A fost inaugurată o stație de tratare a apelor reziduale construită în cadrul vinăriei Asconi, din fonduri europene

O stație de tratare a apelor reziduale din Republica Moldova construită în cadrul unei vinării, din fonduri europene, a fost inaugurată în satul Puhoi, din raionul Ialoveni. Investiția face parte dintr-un proiect amplu în valoare totală de 1,9 milioane de euro, surse oferite sub formă de împrumut în cadrul liniei de creditare „Livada Moldovei”, proiect al Uniunii Europene, finanțat prin intermediul Băncii Europene de Investiții. În cadrul proiectului, alături de edificarea stației de epurare, au fost achiziționate echipamente agricole de producere a vinului, au fost construite depozite pentru păstrarea vinului și amenajată o zonă de agrement.

Producția de vinuri de calitate necesită respectarea procedurilor de igienă care conduc la utilizarea unor cantități mari de apă. Datorită noii stații, apele reziduale vor fi tratate în mod eficient, astfel încât să nu polueze mediul.

„Proiectul inaugurat astăzi include o prima stație de tratare a apelor reziduale, conformă standardelor de calitate UE, construită de o vinărie din Republica Moldova. Datorită tehnologiilor folosite, impactul poluării va fi diminuat în mod semnificativ”, a declarat șeful reprezentanței BEI în Republica Moldova, Alberto Carlei, în cadrul evenimentului de inaugurare.

„Un agent economic care respectă prevederile de mediu sau care este prietenos mediului, în același timp, respectă consumatorul său, el respectă societatea. Orice investiții în instalații de tratare a apelor uzate, de tratare a deșeurilor este o investiție în sănătate”, a declarat ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu.

De menționat că timp de mai mulți ani, ecologiștii și-au manifestat îngrijorarea față de faptul că apele reziduale ale multor unități industriale sunt deversate netratate în râuri, lacuri sau alte canale de scurgere.

„Dacă ne întrebăm de ce tratarea apelor reziduale este atât de importantă, atunci un prim răspuns ar fi: pentru protejarea apelor de suprafață, dar și a florei și faunei acvatice. Protejăm apele subterane, tratând apele reziduale, permitem reciclarea apei și, nu în ultimul rând, facem economie de apă”, a declarat Peter Hartwig, consultant AFC.

Implementarea proiectului va contribui la menținerea celor 280 de locuri de muncă permanente din cadrul vinăriei. În plus, cu investițiile finanțate de BEI, au fost create 63 de noi locuri de muncă.

Prin implementarea proiectului de investiții, Vinăria Asconi își propune, de asemenea, să dezvolte capacitățile companiei pe segmentul de producție, precum și pe segmentul turismului rural, al cărui obiectiv principal este atragerea mai multor clienți, oferind o gamă completă de produse agroalimentare și servicii turistice.

„Livada Moldovei” este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul Republicii Moldova.