Afacerea în agricultură este ca și un proiect IT

Liubomir Vaipan, administartorul SRL ”Frații Vaipan” și G.Ț. ”Vaipan Liubomir  Ivan – Căinari”, cu suportul Proiectului ”Livada Moldovei” a accesat  primul împrumut  încă în anul 2017. A pornit modest înființând o plantație de cireș de 10 hectare. A venit cu o investiție proprie de circa 130 mii Euro și a contractat prin intermediul Proiectului un credit de aproximativ 120 mii Euro. A ajuns de-a lungul anilor să implementeze 7 proiecte,  contractând credite de 950000 euro.

Liubomir Vaipan fiind absolvent al Facultății de Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la Universitatea Tehnică a Moldovei și-a zis că un proiect de business în agricultură trebuie să fie la fel de bine gândit și planificat ca și unul din industria IT.  O să spuneți că nu este posibil pentru că avem factorul meteorologic care este unul imprevizibil. Cu adevărat, este unul imprevizibil dar antreprenorul a ținut să reducă riscurile prin investiții în sisteme de protecție. Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei” a restructurat 9,6 ha de viță de vie pe care a adaptat-o la sistemul de cultivare pergola. Acest lucru i-a permis nu doar să crească cantitatea strugurilor de masă recoltați dar să și instaleze sisteme moderne de protecție antigrindină și anti ploaie.  Cu un sistem de protecție similar au fost acoperite și 5 ha de cireș. Pentru a diversifica oferta pentru potențialii compărători a plantat și 16 de livadă intensivă de prun.

Liubomir Vaipan, Administrator G.Ț. ”Vaipan Liubomir Ivan – Căinari” și SRL ”Frații Vaipan”: ”Am decis să modernizăm cât se poate de mult procesul tehnologic de cultivare a fructelor și strugurilor de masă pentru a ne asigura că nu vom suporta pierderi urmare a calamităților naturale, grindină, ploi în exces în perioada de coacere a strugurilor și cireșilor. Am instalat și un sistem de irigare modern. Pompăm apă din un lac aflat la o distanță de circa 1 km și cu 200 m mai jos de nivelul plantațiilor. Am construit un bazin de acumulare unde pompăm și acumulăm apa. Capacitatea acestuia este de circa 50000 metri cubi. Apa va fi suficientă pentru a ne asigura irigația tuturor suprafețelor cultivate cu fructe și struguri de masă. ”

Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei”, tânărul antreprenor a procurat o linie de sortare și ambalare a strugurilor și fructelor. În acest fel Libomir Vaipan reușește  să-și comercializeze produsele horticol exclusiv în străinătate semnând contracte de lungă durată cu parteneri din Uniunea Europeană. Calitatea înaltă a produselor și certificarea lor corespunzătoare de rând cu marketingul bine gândit sunt soluția reușitei în o afacere agricolă!

Liubomir Vaipan, Administrator G.Ț. ”Vaipan Liubomir Ivan – Căinari” și SRL ”Frații Vaipan”:”Ca și toată lumea, urmare a evenimentelor din ultima perioada m-am confruntat cu scumpirea resurselor energetice. De fapt, anticipat aceste probleme și am contractat prin intermediul proiectului ”Livada Moldovei” un credit pentru procurarea unei instalații eoliene cu o capacitate de 18kw și panouri fotovoltaice cu o capacitate de generare de 30 kw. Le-am amplasat în vecinătatea plantațiilor și le utilizez pentru pomparea apei din un eleșteu aflat la circa 1 km. Linia de sortare și ambalare dar și camerele de pre răcire și frigiderul le-am echipat cu panouri fotovoltaice în cadrul altui proiect.”

Chiar dacă a investit masiv în digitalizarea și dotarea afacerii horticole, Liubomir Vaipan spune că ar mai avea nevoie de investiții, în special pe domeniul asigurării securității energetice. Se gândește să mai procure și să instaleze panouri fotovoltaice cu o capacitate de 60 KW pentru a-și asigura independența energetică. Capacitățile vor fi utilizate pentru a umple bazinul de acumulare a apei cu o capacitate de 50000 tone în perioada toamnă-iarnă-primăvară, astfel încât când va fi necesară cantitatea de apă necesară pentru irigații să fie disponibilă. E un fel de baterie de acumulare a energiei. Energie pe care preferă să o stocheze în acest fel și nu să o dea în rețea prin intermediul mecanismului de contorizare netă care nu este unul tocmai avantajos pentru horticultori. Nu-i așa că are dreptate antreprenorul? Afacerea în agricultură este ca și un proiect IT!