Au construit o fabrică modernă de prelucrare a miezului de nuci, iar energia e asigurată de panouri fotovoltaice

Irina Onceanu este administratoarea unei fabrici de procesare a miezului de nucă din raionul Ialoveni. După ce a desfășurat activități și în alte sectoare s-a regăsit în agricultură. Activitatea propriu-zisă a început în anul 2016, când au arendat prima livadă de nuci, acum au ajuns la aproximativ 120 de hectare.

Afacerea cu nuci nu este una ușoară, are riscurile sale și doar cei care sunt gata să-și asume aceste riscuri reușesc. Fabrica de procesare este una modernă, dotată cu echipamente și utilaje de ultimă generație, care le permit să acopere lipsa brațelor de muncă.

Afacerea are aproximativ 17 angajați care muncesc sezonier. Chiar dacă mulți cred că pentru o fabrică sunt puțini oameni, Irina spune că, în cea mai mare parte, procesul de lucru este automatizat.

„Muncitorii noștri lucrează la fabrica de prelucrare  din luna octombrie și  până în martie. Beneficiază de tot pachetul social, achită impozite și ne străduim să le creăm condiții pentru ca să rămână la noi. Activitatea este în mare parte automatizată, adică procesele sunt efectuate de diferite utilaje moderne cum ar fi spargerea nucii, spălatul, sortarea. Bărbații muncesc în calitate de hamali, iar femeile sunt controlori la linia de sortare și verifică doar ca să nu fi rămas impurități pe care nu le-a detectat utilajul. Fabrica dispune de detectoare de metal, lămpi pentru dezinfectare. Iată de ce nu avem mulți angajați”.

Producătoarea a menționat că necesitatea de a investi în utilaje moderne a apărut odată cu lipsa acută a brațelor de muncă.

„Cu părere de rău, foarte multă lume pleacă peste hotare și acum 2-3 ani în urmă ne-am confruntat cu o lipsă acută de personal, astfel că ne-am văzut nevoiți să investim în utilaj. La moment, avem 4 mașini de sortare cu elemente foto și acestea cumva ne ajută ca să completăm lipsa oamenilor”.

Investind în utilaje, nu mai dispuneau de surse financiare proprii pentru a procura și instala sistemul fotovoltaic, iată de ce au apelat la Livada Moldovei.

„Nu mai aveam la moment resurse proprii și ar fi trebuit să mai așteptăm 1-2 ani pentru a ne putea permite să instalăm sistemul dat. Ne-am bucurat totuși că am  identificat posibilitatea de a accesa credit prin intermediul Livada Moldovei. La moment, totul este instalat și funcționează. Nu am avut experiența de a lua credite, este pentru prima dată din momentul în care activăm”.

Despre Livada Moldovei a aflat din articolele publicate în surse media.

„Urmăresc portalul Agrobiznes și acolo am citit mai multă informație despre Proiectul Livada Moldovei și anume despre oportunitatea de a accesa un credit. Fabrica noastră este amplasată în raionul Ialoveni și ne confruntam destul de des cu problema deconectării curentului, cred că cam de 2 ori pe săptămână nu aveam energie electrică și atunci am tot căutat soluții. Totodată, consumul de energie este destul de mare, facturile ajung și până la 40-50 de mii de lei pe lună, mai ales în lunile active. Inițial, am procurat un generator care nu era suficient, după care ne-am gândit la un sistem fotovoltaic, care să ne asigure cu energie electrică permanent. Desigur că vom aveam nevoie de ceva timp pentru a restitui investiția, dar nu există dezvoltare fără investiție”.

Irina spune că dacă totul o să meargă bine și o să fie și recolte bune, atunci în aproximativ 3 ani ar fi posibil de reîntors banii.

„Ne dorim să depunem dosarul pentru subvenționare și dacă reușim să obținem și subvenții pentru acest proiect, atunci cred că în 2-3 ani am putea restitui banii. În caz contrar, va trebui să muncim aproximativ 5 ani. Aceasta nu ne descurajează, pentru că noi avem planuri mari pentru viitor și înțelegem care sunt riscurile. Cu Livada Moldovei a fost foarte ușor de colaborat, am simțit susținerea lor și asta ne-a ajutat mult. În schimb a fost mult mai complicat de lucrat cu banca, care ne-a solicitat foarte multe acte, am avut mai multe verificări, asta cumva a fost mai dificil”.

Miezul de nucă merge la export în saci a câte 10 și 25 de kg.

„Noi comercializăm doar angro, nu vindem în magazine, și miezul merge la export în Orientul Mijlociu si Europa. Pe piața locală avem doar două contracte cu 2 companii de patiserie. Ei cumpără la fel cantități mai mari, dar doar de miez mai mărunt (calibrul 2-8 mm)”.

Tânăra spune că în ultima perioadă prețul în Europa pentru miezul de nucă a scăzut foarte mult, cererea la fel e în scădere.

„Europa este invadată de nuci din China, America, respectiv prețurile au scăzut foarte mult. Depozitele noastre sunt pline cu marfă și e o perioadă mai complicată, nu ne permitem să dăm pe gratis produsul. Nu putem noi să dictăm prețurile, iar problema principală este calitatea. Cu părere de rău, nu dispunem de soiuri care sunt solicitate pe piața europeană. Majoritatea livezilor existente au fost plantate cu soiuri care nu sunt întrebate”.

Compania Zam Zam Activ dispune de o serie de certificate de calitate care vin să confirme faptul că produsul propus corespunde cerințelor.

„Compania noastră este certificată conform mai multor standarde europene și nu doar, cum ar fi ISO, FSSC, ș.a. Aceste standarde confirmă faptul că noi respectăm o serie de cerințe și oferim un produs sigur și de calitate. Nu achiziționăm miez, prelucrăm doar nucile pe care le creștem noi, astfel putem fi siguri de ceea ce oferim ”.

Pentru viitor își doresc să mai construiască încă o fabrică de prelucrare în regiunea de nord.

„Intenționăm să mai procurăm sau să arendăm livezi de nuci, nu vom planta, deoarece este nevoie de timp până acestea intră pe rod. În producerea actuală am investit și am dotat-o cu tot ce a fost posibil și ne gândim, pe viitor, să mai construim o fabrică și să creăm locuri suplimentare de muncă”.

Cea mai bună metodă de a identifica parteneri de afaceri sunt expozițiile alimentare, acolo se încheie contracte de colaborarea, ne-a mai spus administratoarea, dar în anul 2020 a fost mai complicat, deoarece au fost anulate toate expozițiile.

Irina este optimistă și speră că sezonul următor o să fie unul mai ușor și rezultatele nu se vor lăsa așteptate.

Sursa Agrobisnes.md