Fiind siguri că cel mai bine este Acasă, Sergiu și Mariana Moisei din Rezina au decis să-și deschidă propria afacere pe care să o clădească de la temelie până la obținerea succesului.
Având exemplul părinților lui Sergiu, care au fost implicați practic toată viața în agricultură, cu doi ani în urmă, aceștia au optat pentru înființarea livezilor de cireș și cais și încă continuă să investească pentru a-și dezvolta afacerea. Și dacă mulți pleacă în străinătate pentru că văd o viață mai bună peste hotarele țării, familia Moisei susține că niciodată nu s-a gândit să părăsească definitiv Moldova.
„Am lucrat mulți ani peste hotare, inclusiv în SUA. Munca este bine plătită, însă, sincer, nici nu ne-am gândit vreodată să plecăm pentru totdeauna. Ne-am dorit să facem ceva bani, să-i investim în Moldova. Avem 4,5 hectare de livezi de cireș și cais, plantate în 2018 și 2019, soiurile Cordia, Regina, Big Star și altele. Aceste soiuri sunt solicitate pe piață, dar și calitatea fructelor este deosebită”, a menționat pentru Agrobiznes Sergiu Moisei.
Totuși, pentru a-și realiza visul, erau necesari mai mulți bani decât soții Moisei dispuneau, astfel, aceștia au decis să apeleze la Proiectul Livada Moldovei pentru a beneficia de suport.
„Pentru noi, investițiile sunt foarte mari. De aceea, am solicitat un credit în cadrul Proiectului Livada Moldovei pentru a procura sistemul de irigare și pentru a săpa bazinul de acumulare a apei. Primii pomi au fost plantați în 2018, nu am avut sistemul de irigare instalat și acest lucru ne-a afectat foarte mult pomii, chiar dacă am încercat să irigăm transportând apa necesară cu un tractor și o cisternă. Datorită proiectului, am fost scutiți de TVA, taxe vamale, astfel încât am făcut economie de circa 4 mii de euro, per total, solicitând 25 de mii. Sperăm să obținem și subvenții, acestea ar trebui să acopere circa 50% din cheltuieli”.
Au planuri frumoase pentru viitor, printre care se numără și un depozit frigorific, înființarea unor noi livezi, un tractor cu care să lucreze livezile și, cine știe, poate chiar și o podgorie.
„Dorim să mai plantăm noi livezi, soiuri timpurii de cireș, poate chiar să instalăm sistemul antiploaie pentru unele soiuri. La sigur pentru aceasta vom mai apela la Proiectul Livada Moldovei. În circa 3-4 ani planificăm să ne recuperăm cheltuielile. Până ce-o fi este bine, cred că va fi și în continuare”.
În acest an, familia Moisei a vândut primele fructe pe piața rusă. Chiar dacă și-ar dori să cucerească și piața europeană, ei recunosc că acest lucru va fi posibil doar peste câțiva ani, când vor reuși să întrunească toate cerințele de calitate ale UE. Până atunci, aceștia s-au înarmat cu răbdare și lucrează zi de zi pentru a-și realiza visul.
„Mereu am fost contra de a pleca din țară, eu cred că se poate face și la noi ceva. Mai greu, cu mai mult efort, dar se poate. Dacă e să vorbim de agricultură, trebuie să-ți dorești ceva cu adevărat și să faci tot posibilul pentru a izbuti. Nu avem suprafețe mari, ci atâtea câte suntem în stare să îngrijim. Plus, am creat și locuri de muncă, mai ales pentru muncitorii sezonieri. În acest mod, cred eu, îi ajutăm și pe alții. Eu cred că totul va fi bine, totuși, pâinea e mai gustoasă acasă și tot acasă găsești mai multă putere pentru a depăși obstacolele”, a conchis Sergiu Moisei.
Sursa: Agrobiznes