Balsam de Ungheni

Vinăria Ungheni deține peste 100 de ha de plantații de struguri amplasate în localitatea Teșcureni, Ungheni. Chardonnay, Sauvignon, Feteasca, Muscat și Aligote sunt soiurile care au fost plantate pentru a asigura producerea unor vinuri și distilate de calitate. În cadrul proiectului ”Livada Moldovei”, pentru reconstrucția și dotarea vinăriei, a fost contractat un credit de 300 mii euro. Din acești bani s-au procurat 14 cisterne din inox cu o capacitate de 2500 Dal fiecare, 2 fermentatoare pentru vinuri roșii, bunker pentru recepția strugurilor, zdrobitor, pompe, instalație frigorifică pentru controlul regimului de fermentare a mustului. A mai fost procurat și un schimbător de căldură care permite fermentarea la temperaturi controlate. Svetlana Malanciuc, director executiv SRL ”Vinăria Ungheni” afirmă că în așa fel întreprinderea respectă toate standardele de calitate impuse de UE. În anul trecut, întreprinderea a început să producă vinuri cu indicație geografică.  

Pentru că piața vinurilor din Republica Moldova este una mică și concurența este acerbă, întreprinderea orientează capacitățile de producere către export.

Svetlana Malanciuc, director executiv SRL ”Vinăria Ungheni”: ”Exporturile noastre sunt orientate către Polonia, Cehia, România, Italia și Germania. În anul 2022 au fost îmbuteliate o jumătate de milion de sticle de vin. Este mai puțin decât în anul precedent. Dar suntem încrezători că vom putea crește volumul producției. În sezonul precedent s-au procesat 4 mii tone de struguri albi și roșii. O parte din strugurii achiziționați au fost direcționați pentru distilare. În așa fel au fost obținute peste 20 mii Dal de alcool care este utilizat pentru  băuturile alcoolice tari cum ar fi divinul și balsamul de Ungheni. De rând cu vinurile noastre sunt produse căutate de consumatori.”

Urmare a achizițiilor de utilaje performante pentru producerea vinului întreprinderea urmează evoluția firească de la un consacrat producător de divin la unul care are în palmarez vinuri cu indicație geografică protejată, vinuri de calitate superioară căutate de consumatorii europeni.

Svetlana Malanciuc, director executiv SRL ”Vinăria Ungheni”: ”Perseverăm pentru a aduce pe masă consumatorului vinuri de calitate dar nu obosim să stăruim asupra produselor noastre originale. Balsamul de Ungheni este unic în felul lui pentru că este produs prin macerarea plantelor medicinale, care sunt și câte, este un secret comercial. Conține aminoacizi și antioxidanți. Pentru că utilizăm la producerea lui miere de albini, propolis și suc natural de gutui este chiar recomandat pentru durerile de cap și oboseală. Îndrăznesc să spun că, în cantități moderate, este un medicament, vă rog să-l gustați!”

Întreprinderea planifică lansarea unor noi produse. Urmează să fie prezentate  publicului distilate din cais, prun, gutuie și păr. Managerii întreprinderii speră să fie apreciate de către consumator, de rând cu vinurile și celebrul balsam de Ungheni.