Circa 100 de angajații ai Moldova Agroindbank au fost instruiți referitor la condițiile de finanțare în cadrul proiectului ”Livada Moldovei”

Moldova Agroindbank a fost acceptată în calitate de parteneri financiar în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”. Pentru a facilita buna comunicare cu potențialii beneficiari,  angajații băncii au fost familiarizați cu criteriile de eligibilitate și formalitățile necesare pentru depunerea spre finanțare a dosarelor.  Urmare a acestui seminar, ofițerii de creditare MAIB vor putea sprijini horticultorii și agenții economici din domeniile conexe, pentru ca aceștia să  poată obține cât se poate de rapid credite  preferențiale în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”.

Proiectul ”Livada Moldovei” presupune investiții de 120 milioane Euro pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele, legumele, vinurile și pomușoarele moldoveneşti.

Proiectul urmăreşte facilitarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,9 – 4,8% pentru credite în Euro și de aproximativ 7 – 8% pentru creditele în MDL, cu o pronunțată tendință de scădere. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.