Colegiul Agroindustrial Ungheni – oportunități investiționale

În cadrul unei vizite de pre finanțare la Colegiul Agroindustrial din Ungheni au fost stabilite, de comun acord cu Unitatea Consolidată pentru Implementarea şi Monitorizarea Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol (UCIMPRSVV), Proiectul  BEI „Livada Moldovei”, prioritățile investiționale pentru modernizarea bazei didactico-materiale a Colegiului în vederea creșterii calității formării profesionale a specialiștilor din sectorul horticol.

Anterior, în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, proiectul investițional al Colegiului Agroindustrial din Ungheni a fost evaluat de către consultanți internaționali și locali în vederea stabilirii oportunităților investiționale.

Colegiul Agroindustrial Ungheni poate oferi o pregătire profesională inițială, prin crearea competențelor profesionale pentru mai multe specialități cu profil horticol: Agronomia, Mecanica agricolă, Merceologia, Marketing-ul, Tehnologia produselor de origine vegetală și  Mecatronică mașini și utilaje horticole.  Colegiul poate oferi formări inițiale și profesionale pentru 660 de persoane.

Conform prevederilor proiectului investițional pot fi renovate și dotate cu echipamente de ultimă generație laboratoarele, aulele de instruire practică a elevilor în vederea ralierii colegiului la standardele de calitate ale Uniunii Europene. Pot fi procurate utilaje și tehnică horticolă pentru a acoperi întreaga arie curriculară de predare a disciplinelor adiacente. Este preconizată și construirea unor spații de procesare a fructelor. Proiectul mai presupune și plantarea unei livezi moderne, ce va fi utilizată cu scop didactic.

Proiectul investițional urmează a fi definitivat și prezentat pentru examinare și aprobare grupului de lucru de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.