Cultivarea cerealelor – eligibilă în cadrul proiectului ”Livada Moldovei”!

Ion Grecu, administratorul SRL ”Agrofermplus” gestionează 426 de hectare de culturi cerealiere. Pe aceste suprafețe cultivă floarea soarelui, grâu și porumb. Pentru a eficientiza procesul de recoltare a procurat o combină performantă cu o putere de 333 cai putere și o capacitate de recoltare de circa 80 de tone în 8 ore. Combina, fiind de ultimă generație permite evitarea totală a pierderilor la recoltare și oferă condiții de muncă deosebit de prielnice pentru angajați.  Pentru procurarea combinei, antreprenorul a accesat, cu suportul proiectului ”Livada Moldovei” un credit de aproape 4 milioane lei, venind și cu o contribuție proprie de peste 4 milioane 280 mii lei.

 Antreprenorul mai deține și 5 ha de plantație de cireș, însă, deocamdată preferă să se axeze pe cultivarea culturilor cerealiere.

Ion Grecu, Administrator SRL ”Agrofermplus” :”Sunt agronom de meserie și activez în calitate de administrator a unei afaceri în domeniul agricol din anul 2006. Anterior am deținut o combină cu o capacitate mai mică. Pentru că am extins suprafețele cultivate am simțit nevoia de a cumpăra această combină performantă ce ne va permite să recoltăm rapid și fără pierderi roada crescută cu atâta trudă. În pofida faptului că nu am avut suficiente precipitații în zona noastră așteptările noastre sunt optimiste.

Creditul a fost contractat pentru o perioadă de 5 ani. Antreprenorul și-ar fi dorit să obțină o perioada de creditare de creditare de cel puțin 7 ani pentru a reuși să amortizeze investiția. Ion Grecu este încrezător că va reuși să facă față provocărilor.

Ion Grecu, Administrator SRL ”Agrofermplus” :”Desigur, sunt îngrijorat de evoluția prețurilor de achiziție la cereale și implicit de creșterea prețurilor pentru combustibil și fertilizanți. Fluctuația nivelului de precipitații, în special în micro-zona noastră mă face să am multe nopți nedormite. Totuși, încercăm, prin aplicarea metodelor agrotehnice moderne să facem față situației create. Pentru a reuși să supraviețuim trebuie să muncim mult, împreună cu cei 15 angajați cărora le port grija pe parcursul întregului an.   Tinerilor care își doresc să înceapă o afacere în agricultură le doresc mult curaj și perseverență, să nu se aștepte că vor deveni bogați peste noapte. Le recomand să acceseze mijloacele financiare disponibile în cadrul proiectului ”Livada Moldovei”.

Ion Grecu își propune să extindă suprafețele cultivate cu cel puțin 45 ha pe care intenționează să le ia în arendă. Deocamdată, cea mai mare problemă care-i dă bătăi de cap antreprenorului este dificultatea arendării sau procurării pământurilor care sunt lăsate în paragină și lipsa tot mai acută a brațelor de muncă în mediul rural.