Cultivatorii și procesatorii de Plante Aromatice și Medicinale vor fi sprijiniți de ”Livada Moldovei”

Știați că Republica Moldova importă mentă tocmai din India? Neverosimil dar adevărat! Mai sunt importate și o serie de plante oleaginoase și chiar mărarul și pătrunjelul.  La moment, suprafețele cultivate cu plate oleaginoase, aromate și medicinale sunt de circa 5000 de hectare, acum 30 de ani în Moldova erau cultivate peste 220 mii hectare. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe cu managementul asociației AROMEDA, Asociația Cultivatorilor de Plante Aromatice și Medicinale din Moldova. În cadrul întâlnirii au fost prezentate oportunitățile de finanțare oferite în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, oportunități ce ar putea contribui la revigorarea acestui sector strategic pentru agricultura Republicii Moldova. Rentabilitatea cultivării unui hectar de plante aromatice sau medicinale se cifrează la circa 80 – 120 mii lei per hectar și prezintă o bună oportunitate investițională pentru agricultorii din țara noastră. Proiectul ”Livada Moldovei” va sprijini membrii asociației în elaborarea proiectelor investiționale și va finanța proiecte de plantare și procesare a plantelor aromate și medicinale.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,8 – 4,9 % pentru credite în Euro și de aproximativ 7 – 9% pentru creditele în MDL, cu o pronunțată tendință de scădere. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

Doritorii de a se informa despre oportunitățile investiționale oferite în acest domeniu sunt rugați să ne contacteze la 022 100 900.