Exportăm produse finite nu materie primă!

Victor Nistorică, administratorul SRL ”Sicom” a fost mai întâi angajat la brutăria Bardar după care s-a asociat cu proprietarii și a încercat să dezvolte întreprinderea. Având abilități și studii în domeniul managementului, de 4 ani reușește să aducă produsele de panificație ale întreprinderii pe mesele consumatorilor din Republica Moldova dar și a celor din Uniunea Europeană. Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei” a contractat un credit de peste 165 mii euro, bani care au fost învestiți în dotarea cu utilaje moderne a brutăriei și procurarea unui microbuz pentru livrarea produselor de panificație, inclusiv a semifabricatelor congelate.

În topul preferințelor consumatorilor fideli sunt celebrele plăcintele ”Poale-n Brâu”, plămădite manual la brutăria Bardar.  Întreprinderea de panificație utilizează legume și fructe locale pentru a conferi autenticitatea gustului deosebit produselor sale. În ultima perioadă la Bardar se coc și torturi dar și cele mai exotice, pentru noi, produse, cum ar fi panetoanele italiaene.  Și da, conaționalii noștri stabiliți în Italia fac comenzi de livrare și apreciază calitățile gustative deosebite.

Victor Nistorică, Administrator SRL ”Sicom” :”Eu am venit la întreprindere cu o experiență de activitate în multinaționale, în special pe domeniul distribuției de produse. Am reușit în această perioadă să devenim furnizori de produse de panificație pre-congelate pentru mai multe lanțuri de benzinării dar și rețele de supermarketuri din țara noastră. Avem contracte cu o serie de patiserii și deținători de afaceri street food.  Acum un an, eram unica întreprindere care livra plăcinte congelate în magazinele mari. Nevoie de a procura utilaje noi a venit odată cu solicitările clienților, în special celor din România de a livra cantități mai mari de produse congelate. Am apelat la suportul proiectului ”Livada Moldovei”, am contractat un credit beneficiind de scutire la taxa pe valoarea adăugată, este un mare beneficiu acordat în cadrul proiectului. Am procurat un microbuz pentru livrarea mărfii, un malaxor, un divizor, laminator, echipamente de procesare, cuptor și în sfârșit cameră de congelare și cameră de păstrare.”

În așa fel brutăria Bardar a reușit să atinga ținta de vânzări de un milion  de unități. Așteptările sunt și mai mari.

Victor Nistorică, Administrator SRL” Sicom” :”Poate sună prea ambițios dar ne dorim să replicăm istoria de succes a vinurilor moldovenești, exportând pe piața din România plăcinte ”Poale-n Brâu” și alte produse de panificație prefabricate. La moment avem exporturi de plăcinte cu bostan, cartof, măr pe piața din țara vecină. Au mai fost încercări ale altor producători să intre pe piața din România. S-au confruntat cu presiunea prețurilor mici și au lăsat din calitate. Noi am abordat strategia ”calitate în primul rând”. Vrem să obișnuim consumatorii de acolo că produsul de la noi este în primul rând bun, unul autentic. Suntem pe punctul să semnăm un contract cu una din cele mai mari rețele de magazine din România. Potențialul de export, în special pentru plăcinte este unul foarte mare. Ne așteptăm la o creștere de 30-50 de procente, în un an sau doi. În trei cinci ani, vrem să atingem o creștere de sută la sută. ”

Întreprinderea a reușit să crească numărul de angajați de la 25 la 50 de persoane. Sunt locuitorii satului Bardar care au un loc de muncă acasă. Dinamica deschiderii locurilor noi de muncă este de aproximativ 10 persoane anual. Producerea implică foarte multă muncă manuală. Salariile sunt similare cu a celor ce sunt angajați în Chișinău. Industria de procesare a produselor agricole are un potențial de dezvoltare foarte mare în Republica Moldova. Prin asocierea producătorilor și aplicarea noilor tehnologii sectorul ar putea crea foarte multe noi locuri de muncă în regiunile rurale, contribuind astfel la revitalizarea satelor.