Farmacia horticolă – istorie de succes SRL ”Lemirto”

Iurie Toma, administratorul SRL ”Lemirto”, cu suportul Proiectului ”Livada Moldovei” a accesat  un împrumut de peste 62 mii euro pentru plantarea și dotarea cu sistem de irigare a 8 hectare de cătină, aronie și afine. Suprafața totală cultivată este de 14 ha. Productivitatea estimată a plantației este una promițătoare. 10-20 de tone de cătină la hectar, 5-7 kg de boabe de afin per plantă și respectiv 8-12 kg de aronia per tufă.

Iurie Toma a și început să vândă diverse produse care sunt procesate în așa fel ca să nu-și piardă calitățile gustative și curative.

Iurie Toma, Administrator SRL ”Lemirto”: ”Producem trei tipuri de suc din cătină. Nu pasteurizăm sucurile, chiar dacă ne-ar costa mai puțin, ci preferăm să le congelăm pentru a păstra intact gustul și conținutul de vitamine și substanțe minerale. Pasteurizarea scade conținutul de vitamine cu peste 70 de procente. Avem trei tipuri de suc: clasic, rezultat din stoarcerea directă a cătinii,  suc de cătină cu miere de albini și suc de cătină cu adaos de ghimbir. Am consultat nutriționiștii care ne-au recomandat aceste combinații curative. Mai avem și suc de aronia care este unul foarte bun pentru combaterea tensiunii arteriale și chiar scăderea glicemiei la bolnavii de diabet zaharat. O să vedeți că este indicat și pentru combaterea celulelor cancerigene.”

Livada a fost dotată cu  un sistem de irigare performant. Fiind amplasată în preajma râului Prut, în satul Buzdugana, comuna Valea-Mare, Ungheni, apa este de o calitate foarte bună și nu necesită filtrarea suplimentară. Solul nisipos este unul foarte prielnic pentru dezvoltarea plantelor.

Iurie Toma, Administrator SRL ”Lemirto”: ”Recent am inițiat crearea unei cooperative de producție pe care am numit-o ”Trei Bobițe”. Pentru că soția mi-a dăruit trei copii frumoși care s-au făcut deja mari am zis să repartizăm sarcinile în familie și în familiile noastre. Unii se vor ocupa de producție, alții de procesare și respectiv a treia familie va fi responsabilă de comercializarea produselor. Cu suportul unor parteneri europeni am procurat o linie de procesare a pomușoarelor. Intenționăm să ne vindem produsele în farmacii pentru că de fapt sunt curative. Cum vă spuneam, preferăm să congelăm sucurile pentru a le păstra calitățile gustative și curative. Vom livra către farmacii sucurile congelate care vor fi păstrate în frigidere speciale pentru a putea fi consumate imediat. Consumatorilor nu le va rămâne decât să urmeze îndemnul de pe ambalaj – AGITĂ-MĂ și în acest fel vor putea lua doza de vitamine care sunt de proveniență organică.”

Antreprenorul agricultor are și un îndemn pentru cei ce planifică să se lanseze în afaceri în domeniul horticol.

Iurie Toma, Administrator SRL ”Lemirto”: ”Aș vrea în primul rând să le mulțumesc angajaților proiectului ”Livada Moldovei” pentru suportul acordat în cadrul contractării finanțării. Colegilor care-și doresc să dezvolte o afacere în agricultură aș dori să le spun că a venit timpul să facem agricultură de performanță. Să ne rugăm la Dumnezeu nu să plouă sau să nu plouă, să nu fie înghețuri etc. Să dotăm plantațiile cu toate sistemele necesare, de irigare, de protecție antigrindină etc. pentru a ne asigura că vom putea produce calitativ. Dacă avem această abordare, nu ne rămâne decât să ne rugăm să fim sănătoși și să fie pace!”