Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții au sprijinit creșterea capacității de producere a Glass Container Company cu 60 %  

Glass Container Company (“GCC”), a contractat un credit de 5 milioane euro în cadrul Programului ”Filiera Vinului”, devenind astfel cel mai mare beneficiar al acestui Program. Circa 30 % din acești bani au constituit facilități fiscale la plata TVA și a taxelor vamale la importul de utilaje, acordate de Guvernul RM prin intermediul Filierei Vinului.

În cadrul acestui proiect investițional producătorul de ambalaje din sticlă, GCC, a reconstruit integral capacitățile sale de producere prin achiziționarea și montarea unei linii tehnologice noi. Acesta a fost structurat în două etape de reconstrucție, prin care s-a  sporit capacitatea de producere a întreprinderii de la 50 la 80 mii tone pe an. Compania produce peste 200 tipuri de articole de ambalaj din sticlă, în mod special sticlă pentru vinuri și poate asigura toți vinificatorii din Republica Moldova cu sticle pentru vin și spumante.

Renovarea a contribuit de asemenea, la atingerea unui grad sporit de eficiență energetică și implicit economisirea materialelor necesare pentru producere. Mai mult de 60% din vânzările GCC sunt exporturi. Produsele sunt livrate în peste 20 de țări. 90% din exporturi sunt orientate spre țările europene.

Valoarea totală a investițiilor realizate de Glass Container Company pentru modernizare se cifrează la 17 milioane euro. Acești bani au fost contractați de la diverși finanțatori UE și bănci comerciale.

”Filiera Vinului” a catalizat investirea în sectorul vitivinicol a peste 100 milioane euro, 50% din acești bani fiind un credit oferit Guvernului Republicii Moldova de către Banca Europeană de Investiții. Cu acești bani au fost realizate 71 de proiecte investiționale fiind renovate conform standardelor de calitate internaționale 55 de vinării și restructurate și înființate peste 2250 hectare de viță de vie. Au fost efectuate investiții inclusiv în modernizarea a 8 întreprinderi din industria conexă, care produc ambalaj ecologic, accesorii pentru îmbutelierea vinului, echipamente vitivinicole ce corespund standardelor UE.

Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Programului ”Filiera Vinului”a realizat investiții de peste 7 milioane Euro pentru reutilarea, echiparea și modernizarea laboratoarelor pentru testarea calității vinului, a laboratoarelor universitare și din cadrul instituțiilor de învățământ care pregătesc cadre pentru sectorul vitivinicol. Au fost modernizate 6 instituții și dotate 54 de laboratoare.

În cadrul Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol(Filiera Vinului) Guvernul Republicii Moldova a pus la dispoziția întreprinderilor din sector 75 MILIOANE Euro. Acești bani sunt un împrumut contractat de la Banca Europeană de Investiții.