Investiții în valoare de 2 milioane de euro în cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău

Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău va fi modernizat și dotat cu echipamente de ultimă generație datorită unei investiții în valoare de 2 milioane de euro. Lucrările au fost lansate astăzi, iar în cadrul evenimentului a avut loc o lecție practică de înființare a plantației de prun, vișin și cais, care urmează să ocupe o suprafață de 0,5 hectare. Investițiile sunt realizate în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul UE, prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

Lucrările de modernizare presupun construcția și utilarea unei stațiuni horticole didactico-experimentale, renovarea laboratorului organoleptic și a vinotecii, dotarea cu echipamente IT. De asemenea, va fi utilat laboratorul didactic de microvinificație, precum și cel de procesare a produselor horticole.

„Este extrem de important ca elevii și studenții care fac studii în agricultură să beneficieze de tehnologiile și utilajele de ultimă generație ca să poată să facă față solicitării pe piața de muncă. Vedem că agricultura se mișcă și se dezvoltă foarte rapid, iar pentru a produce produse agricole competitive este necesar ca și forța de muncă să fie racordată la aceste schimbări”, a declarat Sergiu Gherciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Investiția este făcută inclusiv într-un laborator unde studenții, ghidați de profesori și de specialiști invitați din afară, vor procesa aceste fructe, strugurii de soiuri tehnice, astfel încât să învețe inclusiv și tehnologia procesării, după care tot ei se vor îndeletnici de vânzarea acestor produse. Laboratorul care urmează a fi construit este, de fapt, o mini-fabrică unde studenții pot învăța din practică cum se gestionează o afacere sau cum se lucrează într-o întreprindere horticolă”, a declarat Iurie Vîrlan, consultant în comunicare a proiectului „Livada Moldovei”.

În primăvara lui 2022 este preconizată plantarea a 2 hectare de viță-de-vie de soiuri tehnice, cum ar fi: Fetească Regală, Viorica și Rară Neagră. Decizia de a cultiva anume aceste soiuri a fost luată urmare a consultărilor cu specialiștii din sectorul vitivinicol.

„Ne dorim foarte mult ca în urma acestor investiții instituția să devină mai competitivă atât pe piața națională, cât și pe cea internațională. Am dori ca instituția să atragă cât mai mulți studenți și, de ce nu, cum era pe timpuri, și studenți din străinătate”, a declarat Iurie Brumărel, director executiv UCIMPRSVV.

Beneficiari direcți ai investițiilor vor fi peste 300 de studenți și 41 de cadre didactice din cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău.

„Avem posibilitatea, cu ajutorul banilor europeni, să modernizăm baza didactică a instituției ca elevii să învețe nu pe auzite și nu pe văzute, dar să participe la tot procesul tehnologic”, a declarat Sergiu Zabolotnîi, directorul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău.

Datorită unui parteneriat de durată, elevii și profesorii vor fi ghidați de către reprezentanții asociației MOVCA, pentru a cunoaște mai bine tehnologiile moderne de cultivare și procesare a produselor horticole, în conformitate cu standardele ecologice.

„O să intervenim și în procesul final, când va fi recolta, procesul finit, noi vom da ghidare cum se procesează. Vom oferi asistență la îmbuteliere, ambalare și vom pune la dispoziție platforma comercială care va fi lansată în curând – biofood.md”, a declarat Victoria Ceban, director executiv al Alianței Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA).

În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții, cu suportul Guvernului Republicii Moldova, investește 12 milioane de euro pentru reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare.

Anterior, prin intermediului aceluiași proiect, au fost făcute investiții importante la Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Aici, lucrările de renovare și modernizare au costat, în total, circa 4 milioane de euro.