Livada Moldovei a participat la Zilele Diasporei, ediția 2022

Biroul relații cu diaspora, din cadrul Cancelariei de Stat a organizat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, în perioada 19-20 august, Zilele Diasporei.

Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Republicii. Ceremonia oficială a început cu discursul Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. În cadrul intervențiilor tematice, au participat Nicu Popescu, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Țurcanu, Viceprim-ministrul pentru Digitalizare, precum și Angelica Caraman, Președinta Comisiei Electorale Centrale.

A urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri Diaspora – Ambasadori ai Republicii Moldova peste hotare. Ulterior, partenerii de dezvoltare au venit cu un cuvânt de salut.

Pe parcursul celor două zile, membrii diasporei care au participat la Zilele Diasporei, au avut parte de un dialog deschis cu reprezentanții autorităților, în același timp, au avut posibilitatea să participe în cadrul a două ateliere privind promovarea produsului turistic al Republicii Moldova și sesiune de networking între asociațiile diasporei și cele de băștinași

Necesitatea organizării Zilelor Diasporei în Republica Moldova vine din dorința de a realiza un mecanism de stabilire a relațiilor de dezvoltare și de colaborare cu compatrioții din străinătate, de consolidare a reprezentanților diasporei și structurilor lor obștești, promovarea intereselor naționale, asigurarea dialogului între conaționalii de peste hotare şi autoritățile de stat, dezvoltarea și promovarea dialogului cultural artistic tradițional.

În acest context, pentru a sprijini intențiile investiționale a conaționalilor noștri din diaspora, angajații proiectului ”Livada Moldovei” i-au informat despre oportunitățile economice oferite în cadrul proiectului ”Livada Moldovei”, finanțat din sursele Băncii Europene de Investiții și gestionat de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Pentru agenții economici sunt oferite credite investiționale preferențiale. Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,9 – 4,8% pentru credite în Euro. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor.

Detalii la: 022 100 900