Moldova Agroindbank și Victoriabank au devenit eligibile în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”

Urmare a deciziei Ministerului Finanțelor, Directoratului Liniei de Credit și Băncii Europene de Investiții, Moldova Agroindbank și Victoriabank au fost acceptate în calitate de parteneri financiar în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”. Astfel, horticultorii și agenții economici din domeniile conexe, ce doresc să obțină un credit preferențial pot depune dosarele de finanțare și la filialele acestor bănci.

În cadrul conferinței de presă organizată cu acest prilej, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju a ținut să mulțumească Băncii Europene de Investiții pentru încrederea acordată sectorului bancar din Republica Moldova și a declarat: ”În acest fel mai mulți horticultori din Moldova vor putea beneficia de linia de credit acordată de BEI. Acest lucru va impulsiona valorificarea creditului de 120 milioane Euro oferit țării noastre pentru reabilitarea sectorului horticol. La moment, sunt contractate 23 milioane de euro ce sunt valorificați în 88 de proiecte investiționale”.

Antonio Castillo, Directorul reprezentanței BEI în Republica Moldova, la rândul său a menționat: ”Urmare a succesului implementării Programului ”Filiera Vinului”, Banca Europeană de Investiții a decis să acorde R. Moldova un împrumut în valoare 120 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului horticol. Acești bani vor impulsiona dezvoltarea industriei de post procesare și vor cataliza dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Ne dorim ca MAIB și Victoria Bank, de rând cu celelalte 5 bănci partenere să sprijine aceste eforturi spre binele agricultorilor moldoveni”.

Iurie Brumarel, Directorul executiv al unității de implementare a Proiectului ”Livada Moldovei” le-a urat succes noilor parteneri ai proiectului și a amintit că: ”În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: BC ”Energbank” SA, BC ”Mobiasbancă – OTP Groupe” SA, BC ”Procredit Bank” SA și BC ”Comerțbank” SA și SA ”Banca Comercială Română Chișinău”. Horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasing accesibilă prin intermediul BC ”Mobiasbancă – OTP Groupe ”SA”.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,9 – 4,8% pentru credite în Euro și de aproximativ 8 – 9% pentru creditele în MDL. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.