Una dintre problemele majore cu care se confruntă producătorii horticoli la producerea sau valorificarea recoltei, este insuficiența resurselor financiare pentru dezvoltarea acestor structuri. În ajutorul fermierilor, vine Proiectul Livada Moldovei, care pe lângă credite avantajoase, oferă și suport tehnologic gratuit.
Mai multe detalii despre oportunitățile de finanțare, au avut ocazia să afle producătorii participanți la Expoziția specializată Ziua Fructelor, vizitând stand-ul Proiectului Livada Moldovei, unul din sponsorii expoziției. Iurie Brumărel, director executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Horticol a menționat pentru portalul Agrobiznes că, producătorii din țară trebuie să se alinieze standardelor UE de producere a fructelor.
„Proiectul Livada Moldovei, împreună cu colegii din cadrul Proiectului de Asistență, este mereu alături de producătorii din țară. La această ediție, am venit pentru a prezenta instrumentele financiare disponibile în cadrul Programului de Restructurare a Sectorului Horticol. Ofertele disponibile, țin de sectorul de producere, prelucrare și modernizare. Am prezentat materialele informaționale și oferta integrală ce poate fi accesată în cadrul Proiectului Livada Moldovei. Am dori ca, tot mai mulți producători să cunoască ofertele și oportunitățile disponibile, iar vizitatorii pe care i-am avut pe parcursul zilei să devină beneficiarii noștri”, a adăugat Iurie Brumărel.
Totodată, pe parcursul zilei, Proiectul Livada Moldovei a organizat două seminare cu tematica: „Fâșii Forestiere – un instrument de îmbunătățire a investițiilor în horticultură” și „Energia eoliană – o șansă pentru Republica Moldova”.
„Vrem sau nu, trebuie să implementăm schimbări ce ar permite valorificarea potențialului de care dispunem. Consumăm energie electrică produsă prin arderea gazelor naturale, dar, din păcate, nu optăm pentru turbine eoliene sau pentru valorificarea energiei solare. Dorim ca, producătorii din țară să utilizeze sursele regenerabile de energie și ca, în viitorul apropiat, să finanțăm asemenea proiecte. Depozitele frigorifice sau alte construcții din cadrul întreprinderii, ce dispun de o suprafață mare de acoperiș, ar putea compensa o parte din cheltuielile pentru energie electrică, din contul bateriilor solare instalate. Ar trebui să urmăm exemplul țărilor din UE, care îmbină perfect producerea calitativă cu cheltuieli minime, datorită utilizării resurselor regenerabile. Speram ca, aceste oportunități de utilizare a energiei electrice obținută datorită bateriilor solare sau a turbinelor eoliene să fie subvenționate în raport de 50-80%, precum în UE. Astfel, nu cred că vor exista producători ce nu vor dori să utilizeze această energie. Intenționăm să organizăm câteva vizite de studiu pentru a asigura producătorii cu informația necesară pentru realizarea acestui scop. Împreună putem dezvolta ceva frumos”, a conchis Iurie Brumărel.
Proiectul Livada Moldovei, urmăreşte crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova. Banii vor fi investiţi în: tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti.