Noi soiuri de mere – un imperativ al pieței!

Victor Vrabie, administratorul SRL ”Prime Line” a decis să planteze 13 hectare de măr de soiuri noi pentru că piața de mere este în continuă schimbare și preferințele consumatorilor sunt altele decât acum 5 sau 10 ani. Aceste metamorfoze nu țin neapărat de reorientarea către piețele de alternativă pentru că și consumatorii din est, o piață considerată până nu demult una tradițională, nu mai vor să cumpere Semerenco sau Idared. A fost o provocare pentru că investițiile în plantarea unei livezi super-intensive sunt destul de mari. Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei”, antreprenorul a contractat un credit de peste 295 mii euro. Banii au fost investiți în plantarea unei livezi de măr de 13 hectare și dotarea ei cu sistem de irigare prin picurare și implicit plasă de protecție anti-grindină.  

Investițiile realizate în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” sunt avantajoase pentru că antreprenorii sunt scutiți de plata taxei pe valoare adăugată și a taxelor vamale la importul de material săditor și a celor necesare pentru sistemele de irigare și protecție anti-grindină și anti-îngheț.

Victor Vrabie, Administrator SRL ”Prime Line” :”Fără irigare nici nu merită să plantezi o livadă super-intensivă care să aducă și profituri. Un alt element indispensabil este dotarea livezii cu sistem de protecție anti-grindină. Am avut ani în care am pierdut aproape toată recolta din cauza factorilor climaterici. Statistica este o știință exactă. În lume, soiurile de mere cele mai căutate sunt Gala și Golden. Călătorind frecvent în străinătate și vizitând rețele de magazine ne convingem de acest lucru.”

Ajustarea infrastructurii de post recoltare este un factor nu mai puțin important pentru viabilitatea unei afaceri ce ține de cultivarea merelor.

Victor Vrabie, Administrator SRL ”Prime Line” :”Dețin un frigider de 1500 de tone unde putem depozita merele recoltate. Pentru că suntem și membri ai unei cooperative de întreprinzători am decis să investim împreună în construirea unui spațiu frigorific cu o capacitate de 1800 de tone. Soiul Gala sau cele de clonă Red nu pot fi păstrate decât în frigidere cu atmosferă controlată. Numai în acest fel putem livra mere de calitate către consumatorii noștri. Suntem în proces de construcție a unui lac de acumulare pentru a ne asigura cantitatea și calitatea corespunzătoare a apei pentru irigare. Pentru a diversifica gama de produse și pentru a utiliza eficient brațele de muncă disponibile am plantat și livezi de cireș, cais și prun. Având o perioadă de coacere mai precoce decât mărul, aceste culturi ne permit să ne asigurăm un flux financiar mai echilibrat, din punct de vedere calendaristic,  dar să și oferim oportunități de activitate pentru angajații antrenați  în procesul de recoltare.”

Întreprinderea deține o uscătorie de fructe. Administratorul ei intenționează să investească și în alte facilități de post-recoltare astfel încât să poată livra pe piață produse procesate care au o plus-valoare ridicată. La moment, antreprenorul negociază cu mai mulți potențiali cumpărători din Uniunea Europeană și este încrezător că merele noastre, de rând cu alte fructe, își vor găsi locul pe rafturile rețelelor de magazine din UE. Însă, acest lucru nu presupune, neapărat renunțarea la piețele tradiționale din Est.