Nu ne putem aștepta la o piață bună de desfacere, fără un produs de calitate

Irina Cavcaliuc, antreprenoare:  Nu ne putem aștepta la o piață bună de desfacere, fără un produs de calitate

Chiar dacă este unul dintre cele mai riscante domenii, agricultura continuă să fie atractivă pentru tineri, iar unii din aceștia lansează afaceri și fac investiții importante pentru a ieși pe piață cu produse de calitate.

Printre ei se numără și Irina Cavcaliuc, care, împreună cu soțul, au decis să investească într-o afacere în pomicultură. Acum 2 ani a fost înființată o livadă de cireș, iar acum sunt realizate lucrările de pregătire necesare pentru a planta o livadă de măr. În ambele cazuri, soții Cavcaliuc au optat pentru sistemul superintensiv de producere.

„Schimbările în agricultură ce au avut loc în ultimii ani, ne fac să implementăm tehnologii moderne. Este cert un lucru, nu ne putem aștepta la o piață bună de desfacere, fără un produs de calitate. Inițial, am analizat potențialul vânzării fructelor, iar cireșele s-au dovedit a fi unele dintre cele mai solicitate, cererea fiind mult mai mare decât oferta. Apoi, am analizat care soiuri sunt atractive, dar și calitatea fructelor necesară pentru a cuceri noi piețe de desfacere, pe lângă cele tradiționale”, ne-a spus Irina Cavcaliuc.

Una dintre cele mai mari probleme pentru producătorii din țară, potrivit antreprenoarei, ține de identificarea resurselor financiare pentru dezvoltarea afacerilor. Totodată, o bună parte din soiurile omologate nu mai sunt solicitate pe piața externă.

„Mai întâi, am realizat o vizită de studiu în Olanda, iar acolo am înțeles că fiecare detaliu contează. Orice afacere reprezintă un mecanism complex, iar dacă ceva nu funcționează cum trebuie, riști să pierzi foarte mult. De aceea, atunci când am decis să înființăm prima plantație, am optat pentru calitate, începând de la sistemul de irigare, susținere, dar și material săditor – toate au fost importate, după ce am analizat bine companiile producătoare din țară și de peste hotare. Totuși, acestea costă foarte mult, iar pentru a acoperi cheltuielile am beneficiat de suportul proiectului Livada Moldovei”.

Împrumutul solicitat a fost de 257 de mii de euro. Chiar dacă suma este destul de mare, soții Cavcaliuc susțin că afacerea pe care o dezvoltă merită investițiile făcute.

„Multora le este frică să ia împrumuturi bancare, însă noi credem că fără acestea este ireal să dezvolți o afacere la noi. Datorită proiectului am beneficiat de mai multe facilități, inclusiv am fost scutiți de taxele vamale și TVA. Plus, am beneficiat de suportul specialiștilor proiectului. Terenul a fost pregătit pentru plantare, am instalat sistemele de irigare și suport, iar în următoarele zile vom planta pomii. Am ales soiurile Red Delicious, Golden Reinders, Braeburn și Gala”.

În acest an, livada de cireș va intra pe rod și urmează a fi recoltate primele fructe. Soții Cavcaliuc susțin, că fructele de calitate mereu vor avea piață de desfacere, iar pentru recolta ce va fi obținută în acest sezon au fost găsiți cumpărători.

„O companie din Italia și una din Polonia sunt interesate să cumpere cireșe. Totodată, o companie locală a solicitat acum ceva timp în urmă să stabilim un contract. Evident, schimbările generate de această pandemie vor influența vânzările, însă în agricultură nu există an fără riscuri. Este o problemă a tuturor, nu doar a noastră. Puterea de cumpărare se va schimba mult, dar suntem optimiști. Totuși, investițiile în agricultură nu sunt făcute pentru a obține profit într-un singur an, este o investiție de viitor. De aceea, încercăm să identificăm oportunități de vânzare pentru următorii ani”, a conchis Irina Cavcaliuc.

Datorită soților Cavcaliuc, în satul Vadul Rașcov din Șoldănești vor fi plantate circa 23 de hectare de livezi de măr, iar acesta, potrivit Irinei și lui Adrian, este abia începutul.

Am luat în arendă 90 de hectare de teren pentru a extinde suprafețele, iar alte schimbări frumoase abia urmează. Noi credem, că susținându-ne reciproc și având o viziune clară asupra lucrurilor ,vom izbuti să atingem țelul.