Rata dobânzii  pentru creditele oferite în cadrul  Proiectului ”Livada Moldovei” este în scădere  

Grație costurilor mici ale resurselor financiare oferite de Banca Europeană de Investiții, creșterii numărului de bănci partenere și a cererii mari din partea sectorului horticol, rata dobânzii pentru creditele oferite în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” are o pronunțată tendință de scădere. Astfel, beneficiarii pot contracta credite la o rată de  6,5 % în MDL și 2,8 % în Euro.

Se constată o creștere semnificativă a numărului de credite solicitate. În anul curent, în pofida situației pandemice s-au oferit credite în valoare de 14 milioane Euro. Urmare a aplicării ratelor fixe pentru creditele oferite în Euro și implementării procedurilor debursărilor în avans ale BEI, beneficiarii Proiectului ”Livada Moldovei” au accesat mai rapid și eficient împrumuturile.

În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” au fost alocate, până la acest moment, împrumuturi în valoare de aproape 42 milioane Euro pentru realizarea a 165 de proiecte investiționale. Rata valorificării fondurilor Băncii Europene de Investiție în anul curent este de trei ori mai mare decât în anul 2019.

În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: BC ”Energbank” SA, BC ”Mobiasbancă – OTP Groupe” SA, BC ”Procredit Bank” SA și BC ”Comerțbank” SA și SA ”Banca Comercială Română Chișinău”, BC ” Moldova Agroindbank” SA și BC ”Victoriabank” SA. Horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasing accesibilă prin intermediul BC ”Mobiasbancă – OTP Groupe ”SA.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,8 – 4,6% pentru credite în Euro și de aproximativ 6,5- 9% pentru creditele în MDL. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, Guvernul Republicii Moldova investește  în reabilitarea sectorului Horticol 120 milioane Euro. Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană  de Investiţii. Proiectul va fi implementat de către Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului.

Pentru mai multe informații contactați: 022 26 09 03