Reabilitarea livezilor de nuc – o necesitate stringentă pentru Republica Moldova

O serie de acțiuni pentru reabilitarea și relansarea sectorului nucifer de producere și procesare vor fi înaintate în cadrul Conferinței Naționale a Nucicultorilor, care va avea loc la Chișinău pe 26 august. Scopul evenimentului este trasarea noilor priorități și direcții de dezvoltare și implicit, relansarea dialogului dintre reprezentanții ramurii și conducerea instituțiilor de stat din domeniul agricol.

Expertul francez Pascal Gouget, unul dintre cei mai buni specialiști europeni din domeniu, va oferi recomandări privind reabilitarea livezilor de nuc prin implementarea unor practici moderne de producție și procesare. Pascal Gouget se află în Republica Moldova la invitația Asistenței Tehnice pentru Proiectul Livada Moldovei, finanțat de Banca Europeană de Investiții.

Pentru a stabili mecanismele unei conlucrări constructive care ar putea cataliza dezvoltarea ramurii nucifere, la eveniment vor fi prezenți ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Viorel Gherciu, precum și președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.

În cadrul conferinței vor fi abordate și alte subiecte de actualitate: Noile priorități ale politicilor orientate în susținerea și dezvoltarea sectorului agro-alimentar; Situația generală în sectorul nucifer în Moldova și peste hotarele ei; Oportunitățile de finanțare oferite de proiectul Livada Moldovei, susținut de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții; Noile tendințe de dezvoltare a culturii alunului în Republica Moldova.

Evenimentul este organizat de Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova din care fac parte 180 de producători de nuci. Uniunea a fost înființată în anul 2006.

Republica Moldova exportă 96% din roadă. Calitatea nucilor lasă de dorit, în comparație cu alți producători ce cultivă soiuri performante, ce livrează producție de calitate înaltă. În Republica Moldova, majoritatea livezilor de nuc au soiuri vechi, cu un randament de două ori mai mic decât soiurile noi.

Potrivit unor estimări, în Republica Moldova sunt circa 5.000 de producători de nuci. În ultimii 5 ani, producția anuală medie a constituit circa 35.000 de tone de nuci în coajă poziționându-ne pe locul patru în lume după volumul exporturilor.