Școala profesională LEOVA – succesul inovației

În cadrul Programului ”Filiera Vinului”, Guvernul Republicii Moldova, sprijinit de Banca Europeană de Învestiții  a dotat Școala Profesională Leova cu toate utilajele agricole necesare pentru cultivarea viței de vie și îngrijirea livezii didactice. Investiția a fost de 321 mii euro și a presupus și construirea și dotarea unei micro-vinării și a unui laborator pentru producerea vinurilor de calitate. Programul a fost implementat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Grigore Florea, Director Școala Profesională Leova: ”La moment suntem la faza inițială de orientare profesională a elevilor din raioanele Leova, Cantemir și Hâncești, încercând să-i convingem să devină elevii noștri. Din păcate numărul de elevi în gimnazii a scăzut foarte mult. Însă, dotările realizate în cadrul programului ”Filiera Vinului”, mă refer la tehnica agricolă necesară, laboratorul de vinificație și mini fabrica de vin ne fac destul de atractivi pentru viitorii elevi. În acest an avem 330 de elevi. Desigur, ne-am fi dorit să mai achiziționăm unele utilaje și ne punem speranța în suportul acordat de donatori internaționali. Urmează să mai plantăm viță de vie cu sistem pergola, planificăm să renovăm grupurile sanitare. Urmare a investițiilor realizate de către Guvernul Republicii Moldova, în cadrul programului ”Filiera Vinului”, finanțat de Banca Europeană de Investiții dar și de alți donatori am reușit să producem vinuri de calitate care au fost menționate de către Oficiul Național al Viei și Vinului dar și de autoritățile locale în cadrul concursului ”Polobocul de Aur. Am luat premiul mare pentru vinul alb, feteasca regală. Suntem încrezători și negociem cu parteneri din Canada pentru a exporta vinurile produse la ȘP Leova. Elevii au posibilitatea să învețe din practică cum se gestionează și se îngrijește o plantație de viță de vie și cum se produce un vin de calitate. În așa fel putem spune că ei sunt capabili să-și gestioneze o afacere proprie în domeniul vitivinicol după absolvirea școlii. Elevii învață să obțină și profituri. În contul instituției sunt acumulați peste 500 mii lei, bani câștigați de elevi și cadrele didactice implicate. Aceste surse financiare sunt reinvestite pentru îmbunătățirea condițiilor de studii.”

Investițiile Guvernului Republicii Moldova sprijinite de Uniunea Europeană fac ca nivelul calității predării în instituțiile educaționale cu profil agricol să crească, având tendința atingerii standardelor de calitate Europene.

Aliona Oprea, Șefă secția practică Școala Profesională Leova: ”Doar aplicând cunoștințele teoretice în practică putem forma un specialist de calitate în domeniul vitivinicol. Aici elevii pot greși pentru că așa învață inclusiv din propriile greșeli. Avem acorduri de parteneriat și cu agenții economici care apreciază calitatea pregătirii absolvenților noștri. Aici învață toate procesele tehnologice de cultivare a viței de vie, au ore practice de conducere a tractorului, aplică cunoștințele teoretice în utilizarea mecanismelor și utilajelor utilizate la cultivarea viei dar și producerea vinului. Mergem în localitățile rurale pentru a inspira absolvenții de gimnazii să-și continue studiile la noi. De multe ori ne ajută chiar absolvenții noștri care le recomandă să vină la studii la școala profesională.”

Investițiile realizate, de rând cu dedicația corpului didactic și managerial sunt apreciate și de către elevii Școlii Profesionale Leova.

Mihaela Casapu, Elevă Școala Profesională Leova, specialitatea viticultor – vinificator: ”Am absolvit SP Leova la o altă specialitate dar am decis să învăț și meseria de viticultor vinificator pentru că familia soțului, și el a absolvit această școală, deține viță de vie și intenționăm să o preluăm pentru a o gestiona și a produce vin. Suntem în proces de creare a unei afaceri de familie care să ne asigure venituri suficiente pentru trai, pentru a ne crește copiii aici, acasă. Nu am nici o reținere să conduc tractorul, e practic același lucru cum ai conduce o mașină. Deja am permis de categoria B. Pentru mine este foarte important să învăț toate secretele acestei meserii interesante. Prima profesie însușită a fost croitor – confecționer a hainelor la comandă. Îmi place și această îndeletnicire dar totuși sunt mai pasionată de viticultură și vinificație. Sper, împreună cu soțul și rudele să ne vedem împlinit visul de a avea o afacere prosperă în acest domeniu. Eu mă descurc destul de bine cu tehnica agricolă mai ales că este de ultimă generație și este chiar o plăcere să înveți să o utilizezi.”

Cultivarea viței de vie, ca și alte domenii ale agriculturii, presupune respectarea unor procese tehnologice riguroase care au un impact major asupra calității vinului și implicit a prosperității unei afaceri. Aplicarea în practică a cunoștințelor acumulate în sălile de clasă este cheia succesului în un proces didactic modern.

Ion Văleanu, Maistru – instructor la meseria viticultor – vinificator, Școala Profesională Leova: ”În pofida faptului că tinerii preferă meserii mai ușoare decât cea de viticultor – vinificator totuși avem elevi care vin să însușească această meserie, atât de necesară în țara noastră. Urmare a dotărilor obținute în cadrul programului ”Filiera Vinului”, avem la dispoziție 2 tractoare ”Landini”, de 50 și respectiv 90 cai putere. Aceste tractoare sunt perfect potrivite pentru îngrijirea viței de vie și a livezilor. Avem o mașină de cârnit lăstarii, freză-cultivator care ne permite și administrarea îngrășămintelor minerale, cultivator cu discuri, remorcă pentru transportarea strugurilor, stropitoare, prășitoare care ne permite să nu utilizăm munca manuală cu sapa în vița de vie. Unul dintre agregatele deosebit de utile este tocătorul care ne permite să mărunțim resturile vegetale care devin astfel îngrășăminte. În așa fel evităm munca manuală migăloasă. Desigur am mai vrea să achiziționăm unele agregate și mașini, pentru că tehnologiile agricole sunt în plină evoluție, totuși la moment putem spune că avem  echipamentele de bază necesare pentru instruirea elevilor, inclusiv pentru orele practice de conducere a tractorului. Vă rog să mă credeți există o mare diferență dintre un tractor italian modern și unul produs acum 35 de ani, să întrebați elevii.”

Vinificația cunoaște în ultimii ani o evoluție spectaculoasă care ne face cunoscute produsele în toate țările lumii. Dezvoltarea perpetuă a acestei industrii necesită brațe de muncă calificate, pregătite conform cerințelor agenților economici ce activează în acest domeniu.

Niușa Bostan, Profesoară de Enologie și Maistru – instructor la micro-vinăria de la Școala Profesională Leova: ”E și normal că elevii au fost foarte fericiți să ridice premiul ”Polobocul de Aur” pentru vinul Feteasca regală, un vin alb sec. Am concurat cu vinificatorii din raion. Mă simt împlinită pentru reușitele noastre. Elevii au fost implicați în toate procesele tehnologice începând de la recoltare, recepționarea calitativă și cantitativă, desciorchinarea, presarea, fermentare etc. Grație construirii și dotării micii noastre fabrici de vin, în cadrul programului ”Filiera Vinului”  avem la dispoziție toate utilajele necesare pentru desfășurarea procesului didactic și implicit de producere a vinului. Avem fermentatoare, teascuri, practic tot de ce este nevoie. Avem capacitatea de procesare de circa 20 de tone de struguri. Învățăm elevii schema tehnologică de producție a vinului alb, roșu și roze. Avem 4 ha de viță de vie, 70% sunt soiuri tehnice. Misiunea mea e să mă asigur că absolvenții cunosc toate procesele tehnologice de producere a vinurilor primare. Îndemn absolvenții gimnaziilor să vină să studieze la școala noastră profesională unde pot învăța tot ce este necesar pentru îngrijirea viței de vie și producerea vinului îmbuteliat.”

Din câte se pare tinerii, în pofida tentațiilor ”meseriilor la modă” rămân totuși interesați de agricultură și în special de meseria de viticultor vinificator.

Ciprian Babuș, Elev Școala Profesională Leova, specialitatea viticultor – vinificator: ”Sunt din or. Leova și am decis să vin să învăț la această meserie pentru că mi-a plăcut. Am participat la diverse lucrări de întreținere a viței de vie. În toamna anului trecut am fost implicat, de rând cu colegii mei în activități de procesare a strugurilor. Este o experiență extraordinară pentru noi. Avem prilejul să utilizăm cele mai noi tehnologii disponibile la acest moment. Cu suportul maiștrilor și a profesorilor învățăm nu doar meserie dar deprindem și arta promovării produselor viticole. Am participat cu mai mulți colegi la ”Ziua națională a vinului” și la concursul ”Polobocul de Aur” unde vinul produs cu implicarea noastră a fost medaliat cu aur. Mă bucur că am ales să vin la SP Leova să-mi fac studiile la specialitatea viticultor-vinificator și-i îndemn pe semenii mei să facă aceeași alegere.”

Valoarea totală a investițiilor în modernizarea și dotarea a 5 instituții educaționale și de cercetare în cadrul programului ”Filiera Vinului” a fost de aproape 4 milioane euro. Urmare a aprecierii înalte a impactului programului de către Banca Europeană de Investiții, în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” pentru reabilitarea și dotarea instituțiilor educaționale și de cercetare cu profil horticol au fost alocate 12 milioane de euro. Proiectul ”Livada Moldovei” este implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.