Grigore Munteanu, administratorul SRL ”Gora Tehnology Group” este deținătorul unor patente de invenție pentru un sistem inovativ de sere ce permite ventilarea totală a acestora, asigurând astfel un ciclu natural de reabilitare a solului și a unui sistem de ancorare dotat cu burghiu metalic, care permite eliminarea fundației din beton pentru sere. Antreprenorul este pasionat de acest domeniu încă din anul 2015. Sere de acest tip nu sunt produse nicăieri în lume și antreprenorul a decis să procure utilaje de ultimă generație pentru a confecționa carcase metalice pentru sere dar și alte elemente indispensabile sistemului inovativ. Investiția a fost de jumătate de milion de euro. Un credit de peste 133 mii euro, contractat în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” a venit tocmai la țanc, asigurând achiziția utilajelor.
Grigore Munteanu este de meserie economist. Serele i-au atras atenția încă din adolescență pentru că părinții lui cultivau lalele pe care le vindeau în perioada sărbătorilor de primăvară. Nu doar pentru a le ușura munca ci pentru a face serele mai competitive în condițiile climaterice actuale, a gândit inovațiile care vin cu un alt punct de vedere asupra know-how-ului în acest domeniu.
Grigore Munteanu, Administrator SRL ”Gora Tehynology Group”: ”Confecționăm serele din prefabricate zincate cu 275 mg pe metru pătrat. Acest lucru ne permite să asigurăm o garanție anti rugină de până 100 de ani. Carcasele și elementele de rezistență sunt confecționate cu precizie de milimetru pentru că utilizăm echipamente de ultimă generație, dotate cu laser și dirijate de soft-uri inovative. Le asigurăm clienților garanția și-i ajutăm cu montarea sistemelor complexe necesare cultivării plantelor în seră. Asigurăm și consultanța tehnologică necesară. Venim cu o abordare nouă a gamei de plante ce pot fi cultivate. De la cele tradiționalele – zmeură, căpșună, afine și mure la cele mai puțin cultivate în seră la noi – cireș, persic plat, nectarină și chiar lămâi, kiwi și rodii. De exemplu, cireșul cultivat în teren deschis poate rodi în lunile iunie – iulie. În serele noastre el va aduce profit încă din mai. Prețul la cireșe de calitate, cu un diametru de 28 – 34 mm, în această perioadă este de 7 euro la vânzările en gros. În mod normal, prețul cireșilor în sezon este de 1.5 – 2 euro. În seră, putem obține și 20 tone de cireșe la hectar, înmulțim cu 7 euro per kg… A se vedea diferența! Unde mai pui că în sere nu avem riscul de ploi acide, secetă, grindină, dăunători etc. În așa fel avem o agricultură prognozabilă și horticultorii pot planifica exact cantitățile de produs de calitate ce poate fi livrat pe piață la un moment dat. ”
Antreprenorul asigură și consultanța tehnologică pentru cultivarea diverselor culturi horticole în seră. Sunt binevenite aplicațiile din partea cooperativelor de producție pentru a asigura cantitățile necesare de fructe și pomușoare în partide consolidate. Asocierea ieftinește și costul de producere și în așa fel face mai competitive produsele noastre.
Grigore Munteanu, Administrator SRL ”Gora Tehynology Group”: ”Capacitățile de producție ne permit să asigurăm nu doar necesarul pieței locale. Planificăm exporturi în România, Asia mijlocie, apropo, deja discutăm cu parteneri din Azerbaidjan și Uzbekistan. Suntem încrezători că vom putea vinde serele noastre inovative în UE și chiar SUA. La moment ne concentrăm pe necesitățile pieței interne și mizăm foarte mut pe catalizarea investirilor asigurată de proiectul ”Livada Moldovei”, prin scutirea la plata taxei pe valoare adăugată și a taxelor vamale pentru doritorii de a achiziționa sere și subvențiile acordate de stat, de până la 50 la sută din valoarea serelor procurate.”
La confecționarea serelor și a elementelor de rezistență vor fi antrenați cam 10 muncitori însă numărul persoanelor care-și vor găsi un loc de muncă în zonele rurale va fi mult mai mare pentru că deținătorii de sere vor avea nevoie și ei de brațe de muncă.