Tehnologii de producere a fructelor din perspectiva piețelor de desfacere prezentate la Conferința „Businessul Fructelor în Republica Moldova

Peste 150 de agricultori și exportatori din toate regiunile țării, experți internaționali în domeniul producerii fructelor și comercianți din țară și de peste hotare au participat la cea de a V-a ediție a Conferinței Naționale: „Businessul Fructelor în republica Moldova”, ce s-a desfășurat în zilele de 5 și 6 decembrie, 2019 la Chișinău.

Evenimentul, destinat producătorilor și exportatorilor de fructe din țara noastră, a fost organizat de Asociația Moldova Fruct cu suportul Proiectului ”Livada Moldovei”.

Cu suportul  Asistenței Tehnice pentru Proiectul ”Livada Moldovei” la conferință au fost invitați:  Aleksandar Krdzic, pepiniera Artevos, Germania cu prezentarea  ”Aspecte în producerea prunului. Importanța calității materialului săditor. Soiuri moderne de prun;   Stefano Foschi de la centru de cercetare CRPV, Italia cu prezentarea ”Tehnologii de producere a piersicului plat. Soiurile de perspectivă de piersic” ;   Boris Bordman, director, Agricultural Mechanization & Technology, Israel care a relatat despre efectuarea protecției plantelor în scopul reducerii nivelului de reziduuri de chimicale din producția finală și  Mariana Cantir, Auditor, CERES, Germania/Moldova care s-a referit la perspectivele producerii fructelor Eco și potențialul piețelor pentru export .

În cadrul conferinței, Iurie Brumarel, Directorul – executiv al proiectului ”Livada Moldovei” a venit cu un cuvânt de salut în care a specificat: ”Stimați horticultori, apreciem eforturile Dvs. de a aplica noi tehnologii în acest domeniu strategic pentru țara noastră. Vă stăm la dispoziție cu tot suportul pe care vi-l putem oferi. Țin să vă anunț că alte două bănci, Victoriabank și Moldova – Agroindbank au fost declarate eligibile de către Banca Europeană de Investiții  pentru a activa în cadrul proiectului ”Livada Moldovei. Vă îndemn să fiți perseverenți în realizarea planurilor Dvs. investiționale”.

Beneficiarii proiectului Zinaida Plămădeală și G. Latîșev au venit cu prezentări în care au descris experiențele lor de colaborare cu proiectul ”Livada Moldovei” și au îndemnat potențialii beneficiari să aplice la proiect.