Tehnologiile de extracție a uleiurilor esențiale

Un litru de ulei de levănţică produs în Moldova este vândut, în Germania, la un preţ de 50 de euro. În prezent, în lume sunt comercializate 1200 de tone de ulei de levănţică. Cel mai mare furnizor este Bulgaria, cu peste 100 de tone anual. Republica Moldova are un potențial enorm de creștere a cantității uleiului produs urmare a creșterii suprafețelor plantate cu levănțică.

Olivier van Buynder, expertul contractat de Asistența Tehnică pentru Proiectul ”Livada Moldovei” le-a vorbit cultivatorilor de levănțică, membri ai  Asociației Producătorilor de Levănțică despre tehnologiile de extracție a uleiurilor esențiale pentru a-i ajuta să-și eficientizeze afacerile în acest domeniu. Compania SGS Moldova a prezentat modalitățile de certificare și standardizare pentru uleiurile esențiale.

Fiind cel mai cunoscut și răspândit ulei esenţial, datorită multiplelor calităţi pe care le are, uleiul de lavandă este utilizat pentru a favoriza somnul, a calma sistemul nervos și a micșora ridurile, dar și pentru parfumul său deosebit de apreciat.