Turismul rural – perspective de dezvoltare

Alexandru Malâi, administratorul SRL ”Natura Parc” nu este un novice în domeniul gestionării unei afaceri axată pe servicii de recreere. De mai mulți ani gestionează o întreprindere similară situată pe traseul Chișinău – Leușeni. Decizia de a construi o pensiune chiar în inima codrilor, lângă localitatea Condrița a venit ca un răspuns la solicitările clienților care au început să fie din ce în ce mai mulți în pofida pandemiei de Corona virus. Un credit,  de peste 167 mii euro, contractat prin intermediul proiectului ”Livada Moldovei”  a catalizat extinderea afacerii.

Pentru mulți poate fi surprinzător, dar în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” sunt eligibile și proiectele ce țin de dezvoltarea turismului rural, ramură conexă a horticulturii. Mai mult decât atât ele sunt susținute pentru a extinde numărul locurilor de muncă în sectorul rural dar și pentru a crește competitivitatea sectorului horticol și a celor conexe.

Alexandru Malâi, administrator SRL ”Natura parc”: ”Natura Parc este o pensiune pe care am construit-o chiar lângă mănăstirea Condrița. Avem două solare în care cultivăm căpșuni și legume astfel încât vizitatorii să poată recolta singuri și implicit gusta din produsele ecologice crescute aici. Pe lângă posibilitatea de a face drumeții în sânul naturii și vizitarea mânăstirii le oferim oaspeților noștri oportunitatea de a cunoaște oameni deosebiți și a vedea locuri fantastic de frumoase. Împreună cu Asociația Băștinașilor din Scoreni le propunem vizitatorilor și celor cazați la pensiune să afle despre 7 recorduri Guinness atestate în zona noastră. Avem și un program special cu excursie și degustare la prisacă. Amenajăm și un circuit pentru cicliștii care-și doresc să savureze tihna codrilor.”

Proprietarii afacerii, în perioada pandemică, când oamenii nu puteau pleca în străinătate pentru a se odihni, au constatat un aflux mare de doritori de a cunoaște Moldova. Au călătorit și ei prin republică și au observat că locuitorii capitalei sunt totuși predispuși să parcurgă o distanță mai mică pentru a lua o gură de aer în afara Chișinăului.

Alexandru Malâi, administrator SRL ”Natura parc”: ”Capacitatea de cazare a pensiunii nu este una foarte mare, avem 4 camere pentru 8 – 10 persoane. Putem organiza, însă conferințe pentru 100 de persoane. Suntem deschiși pentru a le oferi vizitatorilor acel ”respiro” unde se pot odihni de zarva orașului. Ținem foarte mult să păstrăm intactă natura din preajma noastră, am construit chiar și o stație de epurare a apelor reziduale, astfel încât să nu afectăm calitatea apei din izvoarele din preajmă”

Prin extinderea afacerii și construirea pensiunii au fost  create 20 de locuri de muncă. Prețurile pentru serviciile de cazare sunt rezonabile iar oportunitatea de a savura tihna codrilor este una extrem de ademenitoare!