Un lan de levănțică a fost plantat la Colegiul Agroindustrial din Râșcani.


Un lan de levănțică a fost plantat la Colegiul Agroindustrial din Râșcani.

340 de mii de euro vor fi investite în reabilitarea și dotarea Colegiului Agroindustrial din Râșcani. Lucrările au început astăzi cu plantarea a 2 ha de levănțică și a 2 ha de salvie. Totodată, laboratorul instituției urmează a fi dotat cu mobilier, utilaje de ultimă generație, tehnică IT și o instalație de extragere a uleiurilor eterice. Investiția este realizată în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul UE, prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

În prima fază a proiectului au fost livrate utilajele agricole necesare pentru plantarea, recoltarea și întreținerea plantațiilor de levănțică și salvie. Utilizând aceste utilaje, elevii colegiului, îndrumați de cadrele didactice, au reușit să planteze cu succes lanul de levănțică și salvie.

Recolta urmează a fi procesată utilizând capacitățile laboratorului didactic ce va fi edificat și dotat în cadrul proiectului.

Beneficiari direcți ai investițiilor vor fi peste 330 de elevi ai Colegiului Agroindustrial din Râșcani, specialiști din sector, precum și fermieri care sunt specializați în cultivarea plantelor etero – oleaginoase.

În urma implementării proiectului investițional, Colegiul Agroindustrial din Rîșcani va deveni un centru de instruire a specialiștilor calificați din acest domeniu.

În prezent, produsele derivate în urma cultivării plantelor etero-oleanginoase sunt la mare căutare pe piețele regionale și internaționale. Fiind rezistente la condiții aride, acestea se pretează cultivării în Republica Moldova.

În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Guvernul investește 12 milioane de euro în reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare din țară. Banii sunt puși la dispoziție de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

Anterior, prin intermediului aceluiași proiect au fost făcute investiții importante la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova și Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Aici, în lucrările de renovare și modernizare se investesc, circa 6 milioane de euro.