Vinăria de ACASĂ

Ion Luca, administratorul SRL ”Vinfoteca&Co”: ”Pentru domeniul vitivinicol și pentru sectorul horticol în general, proiectul ”Livada Moldovei” este cel mai bun instrument de creditare și dezvoltare care oferă multiple avantaje în comparație cu produsele de creditare clasice. Mă refer la scutirea de taxa pe valoarea adăugată și taxele vamale. Pentru noi este foarte important că ni se oferă o perioadă de grație de până la 4 ani, în așa fel ne putem concentra pe dezvoltarea întreprinderii. În combinație cu accesarea de granturi și subvenții de la instituții guvernamentale și donatori străini, creditele oferite prin intermediul proiectului ”Livada Moldovei”  catalizează dezvoltarea întreprinderilor vitivinicole pentru că noi procurăm utilaje de ultimă generație ce ne permit să producem vinuri de calitate, vinuri apreciate de consumatorii din întreaga lume.”

SRL ”Vinfoteca&CO” a contractat prin intermediul proiectului ”Livada Moldovei”, implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu suportul Băncii Europene de Investiții,  credite de peste 290 mii euro și a venit cu o contribuție proprie echivalentă pentru a construi și dota o vinărie ce corespunde standardelor de calitate internaționale.

De acest lucru se pot convinge și numeroșii vizitatori care vin să deguste vinurile deosebite, produse la Casa Vinicolă Luca unde sunt amenajate și facilități de turism rural. Marca Carpe Diemeste este una cunoscută și apreciată nu doar în Republica Moldova  dar și în întreaga lume. Mai nou ”Carpe Diem Wines” ajunge și în Norvegia unde alintă papilele gustative ale nordicilor.

Ion Luca, Administrator SRL ”Vinfoteca&Co” :”Am contractat mai multe credite prin intermediul proiectului ”Livada Moldovei” pe care le-am utilizat pentru construcția și dotarea vinăriei. A fost un vis al nostru să ne construim propria vinărie pentru că anterior a trebuit să contractăm servicii în diverse locuri. Acum avem la dispoziție toate utilajele necesare începând de la cele necesare pentru procesarea primară a strugurilor și terminând cu un generator care ne asigură cu o sursă alternativă de energie în cazul unor deconectări accidentale de energie electrică. Construcția casei vinicole este o mare realizare pentru noi, am devenit mai flexibili și mai eficienți pentru că putem controla sută la sută toate procesele tehnologice. Scopul nostru este să menținem și chiar să creștem calitatea produselor vinicole.”

Industria vinului reprezintă 3% din PIB-ul Moldovei și 8% din exporturile țării. Vinurile din Moldova sunt exportate în peste 70 de țări.

Ion Luca, Administrator SRL ”Vinfoteca&Co”: ”Scumpirile în lanț la imput – urile  utilizate de noi, fertilizanți, sticle, dopuri, creșterea prețului pentru energia electrică ne afectează dar nu sunt critice pentru noi din motivul că beneficiem de aceste facilități fiscale care sunt până la urmă un catalizator pentru exporturile de vinuri, ce sunt vitale pentru a rămâne operaționali. O următoare etapă ar fi să extindem suprafața plantațiilor de viță de vie și capacitatea de producție. La moment îmbuteliem 80 mii sticle anual, planificăm să dublăm capacitățile de producere în următorii 5 ani.”

Livada Moldovei” este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții și inițiat de Guvernul Republicii Moldova. Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale și accize la importul utilajelor sau serviciilor.

RemasterDirector_22abe5b5f