Ziua Națională a vinului – 2019

Au surprins plăcut vizitatorii de la Ziua Națională a Vinului, vinurile produse de elevii și studenții de la Școlile Profesionale din Nisporeni și Leova și de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Aceste instituții educaționale au fost dotate de către Guvernul Republicii Moldova în cadrul Programului ”Filiera Vinului”. Elevii și studenții, ajutați de cadrele didactice au produs vinuri ce au calități gustative excepționale și arome inconfundabile. La aceste instituții educaționale există laboratoare de micro vinificație   dotate conform standardelor de calitate europene și în acest fel discipolii obțin studii de calitate reușind să se angajeze la întreprinderile de profil din țara noastră.

Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Programului ”Filiera Vinului”a realizat investiții de peste 7 milioane Euro pentru reutilarea, echiparea și modernizarea laboratoarelor pentru testarea calității vinului, a laboratoarelor universitare și din cadrul instituțiilor de învățământ care pregătesc cadre pentru sectorul vitivinicol. Au fost modernizate 6 instituții și dotate 54 de laboratoare.

”Filiera Vinului” a catalizat investirea în sectorul vitivinicol a peste 100 milioane euro, 50% din acești bani fiind un credit oferit Guvernului Republicii Moldova de către Banca Europeană de Investiții. Cu acești bani au fost realizate 71 de proiecte investiționale fiind renovate conform standardelor de calitate internaționale 55 de vinării și restructurate și înființate peste 2250 hectare de viță de vie. Au fost efectuate investiții inclusiv în modernizarea a 8 întreprinderi din industria conexă, care produc ambalaj ecologic, accesorii pentru îmbutelierea vinului, echipamente vitivinicole ce corespund standardelor UE.